„Proverbe și cugetări sanscrite”, culese și traduse din sanscrită de Amita Bhose

apr. 10th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cununi de stele a apărut volumul „Proverbe și cugetări sanscrite”, culese și traduse din sanscrită de Amita Bhose. Cartea conține o introducere semnată Amita Bhose – Cărți de înțelepciune indiene, textul conferinței susținute în ianuarie 1985, la Universitatea Cultural-Științifică București, Sala Dalles.

“Limba sanscrită – limba divină – este atestată ca fiind cea mai nuanțată și cea mai rafinată dintre toate limbile clasice.
Căutarea necontenită a eului – încercare de a exprima inexprimabilul – a dus la evoluția acestei limbi, a acestei gândiri în care lingvistica, logica și filosofia s-au întrepătruns. Întrebarea omului – Ce sunt eu? sau Cine sunt eu? – își găsește răspuns în operele antice. Că e vorba de cod de comportare, de povești și învățături sub formă de dialoguri sau că e vorba de sute de legende intercalate, toate proslăvesc virtutea, onestitatea, spiritul de sacrificiu, devoțiunea, întru îndrumar de comportare, de evoluție spirituală.

În această carte cu o copertă ca o bijuterie, elegantă și discretă, sunt reunite proverbe și cugetări din cele mai importante opere – Ramayana, Mahabharata, Bhagavadgita, Upanișade, Legile lui Manu, Pancatantra… Cugetarile lui Kalidasa și Sudraka întregesc tabloul înțelepciunii indiene, culese și tălmăcite din sanscrită de Amita Bhose, exegetă a operei eminesciene, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia, scriitoare, traducătoare, profesoară de bengali, sanscrită și civilizație indiană la Universitatea București (1972-1991).”, a scris Carmen Mușat-Coman, îngrijitoare a ediției.

Număr de vizualizări :2179


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro