La Editura Humanitas, în seria de autor “Mario Vargas Llosa”, va apărea volumul „Călătoria către ficţiune” de Mario Vargas Llosa. „Tema raportului dintre viaţă şi ficţiune e o constantă care apare în literatură încă din vremuri îndepărtate. Dar poate că la nici un alt autor modern nu apare cu atâta forţă şi originalitate ca în romanele şi povestirile lui Juan Carlos Onetti, o operă concepută, fără să exagerăm, aproape în totalitate pentru a înfăţişa subtila şi densa manieră în care, dimpreună cu viaţa adevărată, noi, oamenii, am ajuns să construim o viaţă paralelă, din cuvinte şi imagini pe cât de mincinoase, pe atât de convingătoare, unde să ne putem refugia sătui de dezastrele şi limitele pe care viaţa aşa cum e ea le pune în calea libertăţii şi visurilor noastre. Cartea aceasta nu este un studiu erudit, cu o lectură personală a unei opere care va dăinui drept una dintre cele mai curajoase pe care le-a produs literatura vremurilor noastre.“ (Mario Vargas Llosa)
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsă-torie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţă descrisă în primul roman, Oraşul şi câinii. În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi jurnalist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa. În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatură.
La Editura Humanitas au apărut: Oraşul şi câinii (1992), Povestaşul (1992), Mătuşa Julia şi condeierul (2000), Cine l-a ucis pe Palomino Molero? (2003), Elogiu mamei vitrege (2003), Scrisori către un tânăr romancier (2003), Paradisul de după colţ (2004), Adevărul minciunilor(2005), Lituma în Anzi (2005), Peştele în apă (2005), Tentaţia imposibilului (2005), Caietele lui don Rigoberto (2006), Casa Verde (2006),Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel Liiceanu (2006), Rătăcirile fetei nesăbuite (2007), Pantaleón şi vizitatoarele (2008), Băieţii şi alte povestiri (2009).