“Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică” de Sanda Cordoş

apr. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 2 mai 2012, de la ora 18.30, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Pţa. Romană, nr. 5) va avea loc lansarea celui mai recent volum semnat de Sanda Cordoş – “Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică”–, apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică şi Istorie literară”. Vor lua cuvântul, alături de autoare, Paul Cornea şi Simona Sora. Moderator: Bianca Burţa-Cernat.

„Sanda Cordoş are acel har al formulărilor memorabile ce vine din misterul talentului pe care nu-l poate substitui nici o tehnică de redactare, oricât de bine deprinsă. Radicalismul nu lipseşte, dar fără a fi unul clişeizat şi declarativ, susceptibil de conformism; e un atribut al cercetării temeinice, duse până la „rădăcina” lucrurilor, inclusiv în privinţa datelor şi faptelor de istorie literară.” (Mircea Iorgulescu)

„Sanda Cordoş trăieşte cu cărţile, trăieşte cărţile. Sanda Cordoş chiar vibrează, nu se preface. Din acest punct de vedere, al vibralităţii, ea e, poate, adevăratul şi singurul urmaş al lui Lucian Raicu. Şi asta cu atât mai mult cu cât şi pe Sanda Cordoş o impresionează fondul de umanitate al operei, iradiantă ei sufletească, nu mofturile şi sofisticăriile. O critică deodată caldă şi severă nu-i reuşeşte decât Sandei Cordoş – ultimul critic român cu inima şi care profesează faţă de literatură o dragoste cu discernământ.” (Al. Cistelecan)

Sanda Cordoş (n. 2 august 1966) este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde conduce “Departamentul de literatură română şi teoria literaturii. A publicat: Literatura între revoluţie şi reacţiune”. Problema crizei în literatura română şi rusă a secolului XX, 1999 (ediţia a II-a adăugită, 2002); Alexandru Ivasiuc, 2001; În lumea nouă, 2003; Ce rost are să mai citim literatură, 2004. A coordonat volumele “Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu”, 2009; Spiritul critic la Liviu Petrescu, 2011; Ion Pop 70, 2011. A coeditat “Romanian writers on writing” (ed. Norman Manea, 2011) şi a colaborat la mai multe volume colective şi lucrări lexicografice, printre care Ion Pop (coord.), Dicţionar analitic de opere literare româneşti (2007) şi Kindlers Literatur Lexikon (2009).

Număr de vizualizări :1254


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro