Sofi Oksanen, autoarea romanului “Purificare”, în Bucureşti

mart. 21st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 26-29 martie 2012, la Bucureşti, vor avea loc două întâlniri ale scriitoarei Sofi Oksanen cu cititorii români în cadrul cărora va avea loc şi lansarea romanului “Purificare” (ediţie print şi eBOOK), urmată de o şedinţă de autografe.

Sofi Oksanen este cea mai importantă scriitoare finlandeză contemporană, iar “Purificare”, cel mai cunoscut roman al său. Cartea a fost tradusă în 43 de ţări şi a fost recompensată cu peste 10 premii literare importante, între care şi prestigiosul “Femina Ètranger” (2010).

Romanul “Purificare” construieşte o complexă dramă de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice şi apoi din anii ’90, detaliind consecinţele pe care le au abuzurile şi violenţele unui regim represiv.

„Mărirea şi decăderea sunt temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul său, “Purificare”, o carte pe care nu v-aş recomanda s-o citiţi noaptea. Ea readuce în memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozăvii întâmplate în momentele de rătăcire ale lumii, şi spune povestea a milioane de oameni împinşi în mijlocul dezastrului, pentru a-şi găsi fericirea spulberată şi destinul aflat la nesfârşit în mîinile unor tirani. Întâmplările sunt văzute prin ochii a doi oameni înstrăinaţi – o bătrână ciudată şi o tânără răzvrătită şi traumatizată –, amănunt ce face efectul romanului cu atât mai puternic.” (The Economist)

„Un roman de o minunată subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.” (Kirkus Reviews)

„Diversitatea abordărilor romanului “Purificare” este şocantă.  Firul narativ traversează marile teme ale umanităţii – ruşinea, trădarea, vina, ispăşirea – cu o seriozitate şi o complexitate a interpretării demne de marea literatură.” (Sanomat, Finlanda)

Sofi Oksanen s-a născut în 1977, la Jyväskylä, în Finlanda. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu romanele “Stalinin lehmät” (Vacile lui Stalin, 2003) şi  “Baby Jane” (2005). În 2007 scrie piesa de teatru  “Puhdistus” (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez şi a stat la baza romanului cu acelaşi titlu, publicat în 2008. “Purificare” s-a plasat în topul bestsellerurilor finlandeze şi i s-au decernat numeroase premii de prestigiu, printre care The Nordic Council Literature Award (2010), Prix Femina Ètranger (2010), A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010).

Număr de vizualizări :1130


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro