Scriitorul Jean Portante, laureatul Premiului internațional pentru literatură francofonă „Benjamine Fondane”

mart. 23rd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 23 martie 2012, ora 19:00, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Béhague, ambasada României în Franta (123 rue Saint-Dominique, Paris 75007), prof. Nicolae Manolescu (ambasadorul Romaniei la UNESCO) a înmânat Premiul internațional pentru literatură francofonă „Benjamine Fondane” scriitorului Jean Portante. Evenimentul a fost urmat de un recital de muzică clasică susținut de Raquele Magalhaes (flaut) și Bogdan Bitică (pian). Juriul Premiului Benjamin Fondane 2012: Michel Carassou, editor, președintele Asociaţiei Benjamin Fondane din Paris; Magda Cârneci, scriitor, președinta PEN Club România; Jacques Darras, scriitor, președinte Marche de la poesie; Jean-Pierre Simeon, scriitor, președinte Printemps des Poetes; André Velter, poet, director al colecţiei de poezie a Editurii Gallimard.

Sub patronajul Organizației Internaționale a Francofoniei, Premiul Benjamin Fondane a fost înființat în anul 2006 de Institutul Cultural Român de la Paris (ICR). Premiul onorează memoria lui Benjamin Fondane, scriitor de origine română, dispărut la Auschwitz în 1944. El este acordat în fiecare an unui scriitor de expresie, dar nu și de naționalitate franceză. Anul acesta nominalizații au fost : Bluma Finkenthal (Israel), Sébastien Reichmann (Franța – România), Nicole Brossard (Quebec), Abdul Kader el-Janaby (Irak), Luiz Mizon (Chile), Tahar Bekri (Tunisia) și Jean Portante (Luxembourg).

Jean Portante s-a născut în Marele Ducat de Luxembourg din părinți italieni. Această dubla apartenență îi marchează întreaga operă, compusă din mai mult de 30 de volume publicate. Franceza este pentru acest scriitor o limbă învățată, « dresată », iar opera lui este presarată de cuvinte și influențe ale celorlalte limbi care i-au influențat evoluția (italiana, engleza, germana). Premiul Benjamin Fondane onorează întreaga operă a lui Jean Portante și se acorda pentru calitatea scriiturii acestuia și pentru contribuția sa la francofonie.

Număr de vizualizări :926


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro