spot_img

Recital al cvintetului de suflători „Five”, la Sala Radio

Marţi, 6 martie 2012, ora 19.00, la Sala Radio, Studioul Alfred Alessandrescu al Radiodifuziunii Române găzduieşte recitalul cvintetului de suflători „Five”. Ansamblul „Five” este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Gavril Gâscă (corn) – membri ai Orchestrei Naţionale Radio şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”. Vor putea fi audiate lucrări compuse de A. Malcom, E. Grieg, W. A. Mozart, J. S. Bach, G. Bizet, P. I. Ceaikovski, Johann şi Joseph Strauss, Cl. Debussy, S. Joplin, W. Josephs, A. Zecquinha, H. Mancini, G. Gershwin, E. Granados. Intrarea este liberă.

Născut în anul 1977, Graţian Papară a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, urmând şi cursuri de master în cadrul aceleiaşi instituţii, precum şi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din Georgia – SUA. A mai urmat cursuri de măiestrie cu Heidi Intermuler, Pierre Yves Artaud, Enrico Cannata, M. Root şi Alex Murray. Între 1998-2002 a fost prim flautist al Orchestrei Filarmonicii din Giurgiu, iar din anul 2002 este solist instrumentist şi şef de partidă în cadrul Orchestrei Naţionale Radio. A mai colaborat cu orchestra simfonică a Festivalului din Tirol. A fost distins cu numeroase premii în cadrul competiţiilor naţionale, iar în anul 2007 a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Flaut din Volos – Grecia. A susţinut recitaluri atât în ţară cât şi în Bulgaria, Emiratele Arabe, China, Belgia, Olanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Grecia, Germania, Austria.

Valentin Ghita a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (clasa prof. Aurel Marc) şi apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Florin Ionoaia). De-a lungul timpului a mai urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Dorin Gliga, Francois Leleux, David Walter, Matthias Backer, Hans Elhorst, Emilia Ksánky, Tuomas Kaipainen şi Ingo Goritzki, iar în anul 2005 a susţinut un curs de măiestrie interpretativă la Mumbay – India. În prezent Valentin Ghita este doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A fost distins cu numeroase premii în cadrul Concursurilor Naţionale de specialitate şi a colaborat cu Filarmonica din Piteşti, Filarmonica Transilvania, Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Orchestra Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În prezent, Valentin Ghita este solist instrumentist în cadrul Orchestrei Naţionale Radio.

Născut în anul 1976, Adrian Duminică a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Ion Nedelciu. Şi-a continuat formarea muzicală urmând cursuri de Master la Universitatea de Muzică din Mannheim (prof. Anton Hollich). Activitatea sa artistică însumează concerte alături de Orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Kurpfaelzisches Kammerorchester – Germania, Philharmonisches Orchester Heilbronn – Germania şi Mannheimer Hochschulorchester – Germania. Între 1996-1998 a fost membru al Cvintetului Amphion, între 1998-2000 a activat în cadrul Cvintetului Naţional de Suflători Concordia şi în perioada 2002-2004 a fost membru al Octetului de Suflători al Facultăţii de Muzică din Mannhein. Totodată Gabriel Sava a fost solist instrumentist în cadrul Orchestrei de Cameră Radio, iar din anul 2009 este solist instrumentist – şef de partidă al Orchestrei Naţionale Radio. A fost distins cu premii la Olimpiada Naţională de Muzică (Timişoara – 1993), Concursul Naţional de Suflători (Constanţa – 1994), Concursul Internaţional de Suflători (Braşov – 1995), Concursul Yamaha (Bucureşti – 1997), Concursul Internaţional Présence de l’Art à Travers le Monde (Bucureşti – 1999). A efectuat numeroase turnee în Franţa, Germania, Spania, Japonia, Anglia, Italia, Elveţia, Grecia, Bulgaria etc.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Gabriel Sava a fost laureat de-a lungul timpului cu Premii I la Concursurile Naţionale organizate între 1991-1992, a primit Premiul al II-lea la Concursul Naţional (Bucureşti – 2004), iar în anul 2004 a fost distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Braşov. În ţară a susţinut concerte şi recitaluri în Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Bacău, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Satu Mare, iar în străinătate în Germania, Italia, Spania, Franţa, Belgia, Elveţia, Coreea de Sud, Japonia, Marea Britanie, Turcia, Portugalia, Singapore, etc. În prezent Gabriel Sava este prim fagotist în Orchestra Filarmonicii George Enescu, colaborând totodată cu Orchestra Virtuozii din Bucureşti şi Orchestra de Cameră Filarmonia; este membru al ansamblului de fagoturi Acolade şi al ansamblului Profil. Din anul 2007, Gabriel Sava este doctorand în cadrul Universităţii de Muzică Bucureşti.

Născut în anul 1970, Gavril Gâscă a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Iaşi unde a studiat cu prof. N. Mustaţă, continuându-şi apoi formarea muzicală la Academia de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Nicolae Lipoczi). În Germania a fost invitat la Festivalul Muzical din Bayreuth, iar la Braşov a urmat un master – class alături de prof. I. Raţiu. A colaborat cu Orchestra Naţională din Liban, cu Opera Naţională Bucureşti, Teatrul de Operetă Ion Dacian, Filarmonica George Enescu – Bucureşti, Filarmonica Banatul din Timişoara, Filarmonica Moldova din Iaşi, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, Filarmonicile din Piteşti, Braşov sau Sibiu. A realizat turnee alături de Orchestra Sinfonia Bucureşti şi este membru alSpirit Brass Ensemble, Arheus, Concertino, Hornopolis, Radio Horn Quartet. În prezent Gavril Gîscă este solist instrumentist în cadrul Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508