Muzeul copilăriei: „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh”, la MNŢR

mart. 7th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 14 martie – 15 aprilie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Sala Irina Nicolau, are loc expoziţia „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh”. Vernisajul are loc miercuri, 14 martie, ora 17.00

Proiectul european „Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, coordonat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, oferă publicului ocazia rară de a urmări, ba chiar şi de a participa (cu idei, obiecte şi poveşti) la realizarea unui muzeu virtual al copilăriei.

„Celor interesaţi de temă le amintim că ambiţia noastră este să prezentăm în acest muzeu nu numai tradiţiile rurale, dar şi pe cele urbane, nu numai trecutul îndepărtat, ci şi pe cel recent, precum şi prezentul în plină schimbare, sperând să punem în valoare nu doar diferenţele locale, ci şi percepţia comună în timp şi spaţiu asupra copilăriei.”, a anunţat biroul de presă al MNŢR.

Prima viitoare sală de muzeu se intitulează „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh”. De la întrebarea de unde vin copiii? până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante – cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului, până la descoperiri nesperate – cum ar fi cele câteva vechi mărturii de botez boieresc-urbane, parcursul expoziţiei va fi cu siguranţă palpitant, atât pentru copii (care se vor bucura şi de un atelier surpriză), cât şi pentru părinţi, educatori, etnologi şi bunici.

Număr de vizualizări :1047


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro