Ivett Gyöngyösi (pian), Marie-Christine Klettner (vioară) și Eva-Nina Kozmus (flaut), pe scena Sălii Radio

mart. 28th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 30 martie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc Concertul Orchestrei Naționale Radio, desfăşurat sub egida Uniunii Europene de Radio (EBU). Vor fi invitate trei laureate ale concursurilor internaţionale de tineret: Ivett Gyöngyösi (pian), Marie-Christine Klettner (vioară) și Eva-Nina Kozmus (flaut). La pupitru se va afla dirijorul Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Fr. Chopin,  Concertul nr.1 în re major pentru vioară şi orchestră, op. 6 de N. Paganini și Concertul pentru flaut şi orchestră de A. Haciaturian – Rampal.

Născută în anul 1993 în Ungaria, Ivette Gyöngyösi este în prezent studentă a Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. A participat la concursuri în Ungaria și Austria, obţinând numeroase premii. Ivette Gyöngyösi a câştigat premiul pentru „Tânăr Talent” al Concursului Muzical din Bratislava, organizat de Uniunea Europeană de Radio. Prima apariţie în concert a pianistei a avut loc în sala Academiei de Muzică Franz Liszt, apoi a susţinut un recital la celebrul Musikverein din Viena şi a participat la Festivalul Internaţional Tiszadob şi Festivalul Liszt Junior. Formarea sa artistică este datorată şi participării la cursuri de master ale unor reputaţi muzicieni dintre care amintim pe: Gottlieb Wallisch, Paul Badura-Skoda, Emile Naumov, Jenö Jandó, Imre Rohmann.

Studentă a Universităţii Mozarteum unde a studiat cu Benjamin Schmid şi Igor Ozim, Marie-Christine Klettner urmează şi cursurile Institutului Leopold Mozart. După debutul în concert, la 11 ani, a susţinut numeroase concerte alături de Orchestra Universităţii Mozarteum, Staatskapelle Weimar, Orchestra Filarmonicii din Illinois, Orchestra de Cameră Liszt, Sinfonietta St. Johann, Camerata Academica. De asemenea a susţinut recitaluri în Olanda, Italia, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Franţa şi a efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului a mai beneficiat de îndrumarea unor muzicieni cunoscuţi precum: Paul Kantor, Zakhar Bron, Ivry Gitlis, Joel Smirnoff, Ana Chumachencko, Igor Ozim, ş.a.

Eva-Nina Kozmus și-a început formarea muzicală la vârsta de şapte ani, la Şcoala de Muzică şi Balet din Ljubljana, în prezent fiind studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Lyon, unde studiază cu Philippe Bernold. A participat şi la numeroase cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Julien Beaudiment, Gilles Cottin, Davide Formissano, Janos Balint, Gaspar Hoyos, Claude Lefebvre, Jan Ostry, Andrea Oliva, Petri Alkanu, Emmanuel Pahud, ş.a. Eva-Nina Kozmus a câştigat celebra competiţie Eurovision Young Musician și a mai participat și la numeroase alte concursuri în Serbia, Italia sau Croaţia. A susţinut concerte alături de Orchestrele Conservatorului de Muzică şi Balet din Ljubljana dar şi în diverse ţări din Europa. A efectuat înregistrări pentru Radioteleviziunea din Ljubljana, colaborând totodată cu compozitorii Tomaž Habe şi Anže Rozman.

Număr de vizualizări :1451


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro