„Trei săptămâni în Himalaya” de Marius Chivu

mart. 11th, 2012 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Humanitas, în colecţia „Călătorii”, va apărea volumul „Trei săptămâni în Himalaya” de Marius Chivu. „Faptul că am ajuns să urc pe Himalaya, traversând pasul Thorung La, cea mai înaltă trecătoare din lume, s-a dovedit a fi mult mai mult decât un simplu vis împlinit. Pentru că nu sunt alpinist şi nici nu urc foarte des pe munte, a fost, mai întâi, o confruntare cu propriile mele limite, deopotrivă fizice şi psihice, însă, dincolo de cei 400 de kilometri parcurşi pe jos şi de lipsa de oxigen de la cei peste 5 000 de metri altitudine, ascensiunea în munţi şi călătoria prin satele Himalayei au însemnat cunoaştere pură: am străbătut trei tipuri de climă şi de vegetaţie, am urcat până la baza gheţarului Gangapurna, am străbătut valea râului Kalindaki – cea mai largă din lume –, am văzut şi am mâncat animale pe care le vezi numai pe Discovery, am traversat câmpii de marijuana sălbatică şi am fumat haşiş slăvind zeii hinduşi, iar în Kathmandu am văzut cadavre arse în pieţe şi am poposit la templul unde este închisă o zeiţă în viaţă… Jurnalul călătoriei mele în Nepal poate fi citit şi ca un roman de aventuri. Cartea vorbeşte însă despre forţa curiozităţii, despre tentaţia şi plăcerea de a pleca departe şi a-ţi testa limitele, despre nevoia de schimbare a obişnuinţelor vieţii de zi cu zi. La sfârşit, relativa glorie de a urca pe Himalaya rămâne doar o chestiune neînsemnată. Pentru că încercarea de a străbate acei munţi foarte înalţi înseamnă să cobori la fel de mult în tine. Orice călătorie are destinaţii ascunse de care la început nu eşti pe deplin conştient. Trei săptămâni în Himalaya este şi despre aceste mici revelaţii.“ (Marius CHIVU)


Marius Chivu s-a născut la 20 septembrie 1978, în localitatea Horezu (judeţul Vâlcea). În 1997, a absolvit Liceul Economic şi Şcoala de Arte, clasa de coregrafie, ambele din Râmnicu Vâlcea, iar în 2003, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia română-franceză. A debutat cu recenzii literare în anul 2000, în România literară. A alcătuit, adnotat şi prefaţat diferite antologii de proză scurtă şi este prezent în mai multe volume colective de proză şi eseistică. În 2003, a câştigat prima ediţie a Festivalului de Poezie Prometheus de la Sfântu Gheorghe, organizat de Fundaţia Anonimul. În perioada 2005-2008, a realizat rubrici de carte la televiziunile Antena 3 (Cafeaua cu frişcă), TVR Cultural (Se vorbeşte despre) şi TVR 1 (Tentaţii), iar în 2008 a realizat emisiunea Citeşte & dă mai departe!difuzată de TVR 1. A iniţiat şi coordonat volumul caritabil de memorialistică Cartea cu bunici, Editura Humanitas, 2007, şi albumul de proză şi fotografie Iubire 13, Editura Art, 2010. A realizat traducerile: Lewis Carroll, Scrisori pentru Alice (1842-1898), în colaborare cu Alexandra Florescu, Editura MondoRo, 2011; Oscar Wilde, Prinţul fericit, povestiri, Editura Humanitas, 2010; Paul Bailey, Unchiul Rudolf, roman, Editura Humanitas, 2009; Tim Burton, Melancolica moarte a Băiatului-stridie, poezie, Editura Humanitas, 2009. Din 2005 este redactor-editor la revistele Dilemateca şi la Dilema veche, unde scrie cronică literară.

Număr de vizualizări :1856


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro