La Editura Cartea Românească va apărea volumul „I. L.Caragiale. Fatalitatea ironică” de Mircea A. Diaconu. “Mircea A. Diaconu este unul dintre cei mai buni interpreţi din critica noastră de azi. Dintr-o simplă frază el scoate un mod de gândire; într-o operă dă la iveală o întreagă lume. Dovadă chiar cartea despre I. L. Caragiale, care rămâne „contemporanul nostru” nu pentru că ar surprinde faţa imuabilă a României „eterne”, ci pentru că textele sale sunt guvernate de un relativism ironic care i-ar umple de invidie până şi pe cei mai radicali suporteri ai postmodernismului actual.” (Andrei Terian)
“Dincolo de morga specialistului – care se respectă şi vrea să fie respectat –, ale cărui adevăruri sînt stabilite odată pentru totdeauna, şi chiar dincolo de specialistul care-şi păstrează încă vie curiozitatea, am sentimentul că se ştie atît de puţin despre Caragiale! În plin figurativ, el sabotează figurativul; în plin mimesis, aruncă în aer mimesisul. De apropiat mai degrabă de Brâncuşi – cred că a şi făcut-o cineva – decît de ştiu eu ce fel de oglindă care se raportează la imediat pentru a-l reproduce. Intenţia lui vizează „înţelesul uman”, pe care-l explorează. Prin urmare, ne revoltăm că Eminescu e redus la cîteva clişee – didactice şi politice –, dar rămînem insensibili la masacrarea lui Caragiale, considerat, în urma unui anumit tip de lectură, contemporanul nostru. Vizionar, ar fi avut ca obiect chiar propria-ne contemporaneitate – socială, politică, morală.” (Mircea A. Diaconu)
Mircea A. Diaconu s-a născut la 2 octombrie 1963, în Orţeşti, Neamţ. Este profesor universitar şi decan al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării,Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava. Conducător de doctorat în domeniul Ştiinţe filologice.
A publicat: Poezia de la Gândirea,1997; Mircea Streinul. Viaţa şi opera,1998, Instantanee critice, 1998; Mişcarea Iconar. Literatură şi politică în Bucovina anilor ’30, 1999; Feţele poeziei. Fragmente critice,1999; Cezar Baltag. Monografie, 2000; Poezia postmodernă, 2002 ; Ion Creangă. Nonconformism şi gratuitate, 2002; Studii şi documente bucovinene, 2004; La Sud de Dumnezeu. Exerciţii de luciditate, 2005; Atelierele poeziei, 2005; Calistrat Hogaş. Eseu monografic, 2007., Cui i-e frică de Emil Cioran, 2008. A obţinut Premiul Asociaţiei Scriitorilor Iaşi (1998, 2000) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România (2003). Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, de preşedinţia României (2004).
Membru în Juriul Uniunii Scriitorilor din România (2000, 2004, 2005-2009) şi în Juriul Festivalului de literatură STREGA EUROPEA (2007).