„Filosofia pentadică. Problema trascendenţei” de Alexandru Surdu

mart. 29th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Cogito”, a apărut volumul „Filosofia pentadică. Problema trascendenţei” de Alexandru Surdu. Volumul reprezintă un studiu filosofic amplu documentat şi temeinic argumentat, aplecat asupra problemei metafizice a sistemelor categoriale, dar şi a transcendenţei.

În viziunea autorului, filosofia pentadică este „un sistem categorial-filosofic de tip dialectico-speculativ, care se deosebeşte în multe privinţe de celelalte sisteme filosofice”. Aceasta este abordată în spiritul optimist al ideii că filosofia contemporană – ca şi întreg contextul cultural actual, cu nota sa predominant ştiinţifică şi tehnică – mai are nevoie astăzi, şi mai poate integra, sisteme categoriale. Prima parte a volumului se focusează pe explicarea filosofiei pentadice, prilejuind o imersiune în chestiuni fundamentale ale domeniului filosofiei gândirii.
Cea de-a doua parte reprezintă o analiză a problemei transcendenţei din mai multe perspective esenţiale precum: distincţiile conceptuale între transcendenţă, transcendentalitate şi existenţă, relaţia dintre aceasta şi religie sau aspectele sale cosmologice.
Filosofia pentadică este, pentru cititorul avizat şi nu numai, un prilej de radiografiere a unor probleme de fond, cu tradiţie, ale filosofiei.
Demersul explicativ merge mână în mână cu trimiteri constante la momente şi autori cheie din istoria reflecţiei filosofice, precum Aristotel, Fichte, Hegel, Kant, Brentano.

Număr de vizualizări :1266


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro