spot_img

Spectacolul-lectură „Demonul din Debarmaalo”, în regia lui Cristian Dumitru, la Teatrul Odeon

Miercuri, 21 martie 2012, ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, va avea loc spectacolul-lectură „Demonul din Debarmaalo” de Goran Stefanovski, în regia lui Cristian Dumitru. Traducerea: Filip Ristovski şi Ioana Ieronim. Evenimentul este organizat de TEATRUL ODEON și FUNDAŢIA CULTURALĂ „CAMIL PETRESCU”. Din distribuţie: Filip Ristovski, Laurenţiu Lazăr, Virginia Rogin, Ioana Anastasia Anton, Gabriel Pintilei, Marian Ghenea, Relu Poalelungi, Mugur Arvunescu, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepădatu, Mircea N. Creţu, Liana Mărgineanu. Lectura va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de scriitoarea Ioana Ieronim, scriitorul şi criticul de film Angelo Mitchievici şi urbanistul Sebastian Boţic. Întâlnirea se va bucura de participarea Excelenţei Sale Ljupco Arsovski, ambasadorul Republicii Macedonia la București.

„Demonul din Debarmaalo” a fost montată în premieră absolută în 2006, pe scena Teatrului Dramatic din Skopje (Macedonia). La începutul lunii martie 2012 a avut premiera la Paris, în regia lui Dominique Dolmieu – o producţie Théâtre national de Syldavie prezentată de Théâtre de l’Opprimé.

„Goran Stefanovski dedică această farsă neagră şi nostalgică oraşului Skopje, capitala macedoneană, grav marcată de cutremurul devastator din 1963 – în urma căruia vechiul cartier Debarmaalo, de un pregnant pitoresc balcanic, a scăpat, totuşi, ca prin minune. Iată însă că viaţa de ultimă oră ameninţă să îl distrugă, după gustul şi interesele unor nouveaux riches şi puternici ai zilei, cam în felul în care vedem că stau lucrurile şi la Bucureşti. Punctul de pornire al piesei este legenda franceză medievală despre bărbierul ucigaş, un story care a făcut carieră în melodrama engleză a secolului XIX, revenind în atenţie din anii 1970 cu musicalul de pe Broadway Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (în 2007, filmul lui Tim Burton, cu Johhny Depp în rolul protagonistului, repurta un mare suces). Eu mi-am închipuit ce ar trăi acest bărbier dacă ar fi din Debarmaalo, explică autorul. Cartierul ar oglindi perfect epoca noastră şi cruzimea celor 15 ani de tranziţie… Fantastă, absurdă, extravagantă, onirică, de un umor macabru, piesa captează o doză substanţială a realităţilor actuale: de la mafie la handicap economic, de la iresponsabilitate şi abuz la lipsa de speranţă a tinerilor şi plecarea lor din ţară.” (Ioana Ieronim)

„Demonul din Debarmaalo” face parte din antologia „Goran Stefanovski – Poveşti din Estul Sălbatic”, realizată de Ioana Ieronim şi publicată în 2010 de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” cu sprijinul Ambasadei Republicii Macedonia la București și al UNITER.

Născut în 1952 la Bitola, în fosta Iugoslavie, macedoneanul GORAN STEFANOVSKI este dramaturg, scenarist şi eseist de platformă internaţională. În 1986, a iniţiat cursul de playwriting al Universităţii din Skopje (1986), printre discipolii săi numărându-se Dejan Dukovski şi Zhanina Mircevska, astăzi dramaturgi cu o importantă carieră internaţională. În prezent, este profesor la Universitatea Christ Church, Canterbury, Anglia. Autor al unor piese în cheia farsei tragice, privind tensiunea dintre identitatea personală şi istorie/politică, Goran Stefanovski a introdus, din 1974, paradigma postmodernă în cultura ţării sale. Are volume de teatru, eseuri, lucrări academice publicate în mai multe limbi şi ţări. Este membru al următoarelor instituții: International PEN Club; Parlamentul Cultural European; Academia de Arte şi Ştiinţe a Republicii Macedonia; Consiliul European pentru Relaţii Internaţionale (ECFR). Ambasador cultural al Macedoniei în Anglia. Scriitor multipremiat – cel mai recent, cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Literatură, Vilenica, Slovenia (2007) și Medalia de Aur pentru întreaga activitate de dramaturg la Festivalul Internațional de Teatru Sterejino Pozorje, Novi Sad, Serbia (2009). Goran Stefanovski a intrat în peisajul teatral românesc cu piesa Hotel Europa, tradusă de Ioana Ieronim şi publicată în antologia Dramaturgie contemporană din Balcani (Fundaţia „Camil Petrescu”, 2008).

Demarat în 2009, programul Dramaturgi de azi la Odeon propune publicului lecturi în premieră naţională ale unora dintre cele mai valoroase texte contemporane, urmate de discuţii la care participă autorii acestora, alături de personalităţi ale scenei culturale autohtone. Au fost prezentate până acum, de fiecare dată cu săli pline, următoarele piese extrase din antologiile Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”: Noaptea ursului de Ignacio del Moral (Spania), Allegretto Albania de Stefan Çapaliku (Albania), În container de Constantin Cheianu (Republica Moldova) – piesă inclusă ulterior în repertoriul Teatrului Odeon, şi Cloaca de Maria Goos (Olanda).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508