„A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake” de C. George Sandulescu

mart. 28th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, în colaborare cu British Council și Institutul Cultural Român a apărut volumul „A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake” de C. George Sandulescu. Volumul A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake de C. George Sandulescu se lansează oficial la data de 31 martie 2012, dar el poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/sandulescu-total-lexicon-fw.html

„Este lucru știut că Finnegans Wake, ultima carte scrisă de James Joyce, are patru părți. Ultima dintre ele, Partea a Patra, este și cea mai importantă. Din întâmplare, ea este și mai scurtă decât celelalte.

Iată de ce Editorul acestui Lexicon a ales să se ocupe exclusiv de cele 36 de pagini ale Părții a Patra din cât mai multe perspective. Punctul de pornire este folosirea limbii engleze. Punctul terminus —Weltileratur, Muzica și Leitmotivul. Partea de mijloc a cărții se ocupă de aspectul semiotic: numele de persoane și de locuri care apar în textul lui Joyce.

Prin această abordare, Editorul invită la o lectură repetată a Părții a Patra: o dată pentru felul cum e tratată limba engleză de autor, încă o dată pentru numele de persoane răspândite în text, și a treia oară pentru numele geografice. Pe de altă parte, dată fiind importanța Literaturii, a Muzicii, precum și a Motivului Wagnerian, este firesc să fie nevoie și de o a patra lectură.

Lexiconul de față nu are câtuși de puțin intenția să ofere explicații pe tavă cititorului comod. El urmărește să găsească ordinea ascunsă în labirintul Joycean, acolo unde ficțiunea și realitatea se contopesc. “, a scris Lidia Vianu.

Număr de vizualizări :1331


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro