“Mass media insider” de Tudor Călin Zarojanu, lansat la Librăria Bastilia

mart. 20th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 21 martie 2012, ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Piaţa Romană nr. 5), Tudor Călin Zarojanu va dezvălui publicului povestea unui ziarist şi a nenumăratelor redacţii de ziare, reviste, posturi de radio şi TV prin care a trecut din anii ’90 încoace, pornind de la cel mai recent roman al său, „Mass media insider”, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză” de la editura Polirom. Invitaţi: Tia Şerbănescu, Grigore Cartianu, Alex Ştefănescu. Discuţia va fi moderată de criticul literar Daniel Cristea-Enache.

„Paginile care urmează sunt transcrierea, colaţionarea şi, pe alocuri, stilizarea celor 361 de mailuri pe care le-am primit, între 16 mai 2007 şi 8 iunie 2010, de la o persoană necunoscută. Nu vreau să-mi amintesc efortul de a pune câteva mii de diacritice şi de a verifica aproape la fel de multe semne de punctuaţie.
De ce am făcut-o? De ce am decis să încerc să public textul? Dintr-un singur motiv : pentru că spune poveşti şi prezintă personaje dintr-un domeniu aflat în prim-planul atenţiei publice, cu care toată lumea interferează, despre care toată lumea are păreri ferme, dar despre care prea puţini ştiu cum funcţionează.
Am şi eu unele legături în zona presei, atât cât să pot afirma că textul e cel puţin credibil. Fireşte, nu pot verifica detaliile, motiv pentru care – în ciuda insistenţelor celui cu care am corespondat vreme de trei ani – am decis să înlocuiesc majoritatea numelor. Sunt sigur că, astfel, nu se pierde nimic din substanţa textului.
De altfel, Ştefan Barack nu e nici el numele real al unei persoane – cel puţin, nu una publică. Nu l-am găsit pe Google. Nu l-am întâlnit niciodată pe Ştefan Barack, nu ştiu cum arată, n-am vorbit la telefon.”
Citiţi aceste mărturisiri şi veţi descoperi cum arată presa văzută din interior. O să fiţi şocaţi, amuzaţi sau neîncrezători!” (Tudor Călin Zarojanu)

Tudor Călin Zarojanu (n. 1956) este consilier în management şi realizator la TVR. A fost şef de secţie, apoi redactor-şef adjunct la Zig Zag (1992-1995), redactor-şef adjunct la Revista X (1995-1996), redactor-şef la Flacăra (1996-1997), şeful secţiei „Actualitate“ la Cotidianul (1997-1998), şeful secţiei „Social-Eveniment“ la Mediafax (1998-2001), senior editor la Flacăra (2001-2005). Volume publicate: Viaţa ca troleibuz (proză scurtă, 1992; Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut), Viaţa lui Corneliu Coposu (biografie, 1996; ediţia a II-a, 2005), Reluare cu încetinitorul (roman, 1997), Sfîrşitul lumii (roman, Polirom, 2005), Copiii asfaltului (proză scurtă, 2006), Juniorii Seniorului (2009), Cartea albă a porcului (2011).

Număr de vizualizări :1228


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro