“Le Gamin au vélo” (Marele Premiu la Festivalul de la Cannes în 2011), lansat la București

mart. 4th, 2012 | By | Category: Eveniment

Luni, 5 martie 2012, la Cinema Studio, la invitația Delegației Valonia-Bruxelles, frații Jean-Pierre și Luc Dardenne, figuri marcante ale cinematografiei belgiene francofone și internaționale, lansează la București, în avanpremieră în România, cel mai recent film al lor, “Le Gamin au vélo”. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie 2012, distribuit de Independenta Film.

Prezența fraților Dardenne la București stă mărturie pentru legăturile strânse dintre cele două cinematografii, cea belgiană francofonă și cea românească. La început un nume de referință pentru tinerii regizori români și pentru filmul românesc contemporan, astăzi frații Dardenne colaborează cu Corneliu Porumboiu și Cristian Mungiu. În 2006, la Cannes, ei îi înmânau premiul Camera d’Or lui Corneliu Porumboiu pentru “A fost sau n-a fost?”. Anul acesta, compania de producție a fraților Dardenne, “Les Films du Fleuve”, co-produce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu.

Jean-Pierre și Luc Dardenne s-au născut în apropierea orașului Liège. Și-au început cariera cu o serie de documentare cu miză socială. Primul lor lungmetraj, “Falsch”, (1986), este o adaptarea a piesei lui René Kalisky. Urmează “Je pense à vous” (1992), dar cei doi regizori vor deveni cunoscuți pe plan internațional cu cel de-al treilea lungmetraj, “La promesse” (1996), prezentat în secțiunea ”Quinzaine des Réalisateurs” la Festivalul de la Cannes în 1996. Următorul lungmetraj, “Rosetta”, le-a adus primul premiu Palme d’Or la Cannes, în 1999. De asemenea, actrița principală, Emilie Dequenne, a primit pentru prestația din “Rosetta” Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. “Le fils” (2002) îi va aduce Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul de la Cannes lui Olivier Gourmet. În 2005, frații Dardenne primesc al doilea premiu Palme d’Or la Cannes pentru “L’enfant”. Era anul în care regizorul Cristi Puiu primea la Cannes Premiul Un certain regard pentru filmul “Moartea domnului Lăzărescu”. “Le Silence de Lorna”, următorul lungmetraj al fraților Dardenne, avea să primească în 2008, tot la Festivalul de la Cannes, Premiul pentru cel mai bun scenariu.

“Le Gamin au vélo”, ultimul film al lui Jean-Pierre și Luc Dardenne, a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 2011. A câștigat, de asemenea, Premiul pentru cel mai bun scenariu la European Film Award (2011), iar Thomas Doret, actorul care îl interpretează pe Cyril, personajul principal, în vârstă de 12 ani, a primit recent Premiul pentru cea mai bună speranță masculină la Les Magritte du Cinema (2012).

Scris, regizat și produs de Jean-Pierre și Luc Dardenne, “Le Gamin au vélo” îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret și Jérémie Renier și spune povestea emoționantă a unui copil de 12 ani care încearcă cu disperare să își redescopere tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. El o întâlnește din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coiffure din oraș, care, într-un act de bunătate neașteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri. Cyril, care inițial este interesat doar de ajutorul pe care Samantha i-l poate da în încercarea de a-și regăsi tatăl, nu vede decât târziu afecțiunea pe care noua sa prietenă i-o poartă. Cei doi se vor apropia însă din ce în ce mai mult.

Prezența fraților Dardenne la București lansează programul special al Delegației Valonia-Bruxelles la București cu ocazia aniversării a 10 ani de prezență diplomatică și de activitate.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Independenta Film, TV5 Monde și Uniunea Cineaștilor din România.

Număr de vizualizări :1078


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro