Romanul „Purificare” de Sofi Oksanen, adaptat pentru operă

feb. 16th, 2012 | By | Category: Postcard

Romanul „Purificare” de Sofi Oksanen, apărut de curând la Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea Adelei Victoria Korshin, va fi adaptat pentru operă. În luna aprilie a acestui an, la Opera Naţională din Finlanda, va avea loc premiera mondială a spectacolului „Purificare”. Muzica spectacolului poartă semnătura lui de Juri Reinvere, cunoscut compozitor şi poet finlandez, iar regia îi aparţine Tiinei Puumalainen. Din distribuţie fac parte artistele Helena Juntunen, Tove Aman, Johanna Rusanen-Kartano şi Heli Veskus.

La baza romanului „Purificare” stă piesa de teatru cu acelaşi nume, un spectacol jucat cu succes atât în Finlanda, cât şi pe 11 mari scene ale lumii, incluzând aici La MaMa Experimental Theatre din New York. Anul acesta debutează filmările pentru ecranizarea romanului – producător, Markus Selin.

„Mărirea şi decăderea sunt temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul său, Purificare, o carte pe care nu v-aş recomanda s-o citiţi noaptea. Ea readuce în memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozăvii întâmplate în momentele de rătăcire ale lumii, şi spune povestea a milioane de oameni împinşi în mijlocul dezastrului, pentru a-şi găsi fericirea spulberată şi destinul aflat la nesfârşit în mâinile unor tirani. Întâmplările sunt văzute prin ochii a doi oameni înstrăinaţi – o bătrână ciudată şi o tânără răzvrătită şi traumatizată –, amănunt ce face efectul romanului cu atât mai puternic.” (The Economist)

Sofi Oksanen, declarată „Personalitatea Anului 2009” în Finlanda, este cunoscută atât ca scriitoare şi dramaturg de succes, cât şi ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astăzi, fiind implicată activ în dezbaterile politice contemporane. În 2010, scriitoarea a fost decorată de însuşi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

Număr de vizualizări :1202


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro