spot_img

„Mărturia unei întâlniri de suflet – Lansare de carte la Ploiești: „De la Isarlîk la Valea Uimirii“ – autor Basarab Nicolescu”

Joi, 9 februarie 2012, ora 16:00, în Sala Auditorium a Muzeul de Istorie din Ploieşti, a avut loc lansarea volumelor „De la Isarlîk la Valea Uimirii” (vol. I „Influenţe spirituale” şi vol. II „Drumul fără sfârşit”) de acad. Basarab Nicolescu, Editura Curtea Veche Publishing. Cristina Poterăşoiu – moderatorul evenimentului- a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un amplu reportaj despre eveniment, pe care-l redăm integral:

„9 februarie 2012. O întâlnire de excepție a ploieștenilor, mereu deschiși exercițiilor de gândire, cu academicianul Basarab Nicolescu, fiu și cetățean de onoare al orașului, ilustru ambasador al României și, bineînțeles, al Ploieştiului pe meridianele științifice și culturale ale lumii.

Biografia domnului academician se înscrie în universalitate. Infinitul mare nu poate fi decât intuit de micul infinit, cu atât mai puțin comprimat într-o admirativă dar modestă consemnare a faptelor. Recunoașterea strălucitelor sale merite, la nivel internațional dar și pe plaiurile natale, este o formă evidentă de normalitate: Basarab Nicolescu este doctor în științele fizicii, membru de onoare al Academiei Române, doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și străinătate, profesor invitat al unor celebre universități din lume, conferențiar carismatic și, nu în ultimul rând, scriitor și eseist de mare valoare*. În această calitate a fost prezent la Ploiești, cu ocazia lansării cărții sale „De la Isarlîk la Valea Uimirii”, lucrare editată în două volume: „Influenţe spirituale” şi „Drumul fără sfârşit” la Curtea Veche Publishing în colecţia Ştiinţă, Spiritualitate, Societate și clasată recent în topul Oglindanet – Cărțile anului 2011** în primele trei cărți la categoria Studii, Eseistică.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat, în colaborare cu Casa de Cultură „I. L. Caragiale” Ploieşti, întâlnirea care a fost consemnată drept evenimentul cultural al anului 2012, cu atât mai emoționantă cu cât una dintre lucrările străbunicului domnului academician, Andrei Nicolescu-Păcureți, „Monografia istorică, economică, culturală și socială a comunei Păcureți din Județul Prahova“ face parte din colecția de donații a muzeului.

Invitați de onoare – cu remarcabile intervenții – au fost academicianul Eugen Simion, prezent, în cartea lansată, sub semnul „Permanentului Miracol al Prieteniei“ și poeta Magda Cârneci, care a vorbit cu sensibilitatea-i caracteristică despre spiritul provocator și „transgresiv, prin definiție“ al autorului.

În sală, au ținut să fie lângă Basarab Nicolescu la această întâlnire de suflet cu un numeros public ploieștean: doamna profesor emerit Olga Petrescu – apreciată profesoară de chimie a autorului și a trei sferturi dintre ploiesteni, doamna academician Maya Simionescu – doctor în biologie, poetul Dan Mircea Cipariu – președintele secției de poezie a Uniunii Scriitorilor, domnii Adrian Iosif și Dan Răileanu – coautori (împreună cu Gabriel Memelis) ai cărții „Realitatea transdisciplinară – O fuziune de orizonturi ale teologiei, științei și filosofiei“ editată de Curtea Veche Publishing, domnul Ion Simaciu – lector dr. fiz. la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, membri ai Societății Oamenilor de Știință din Prahova.

Din călătoria de la Isarlîk la Valea Uimirii, Basarab Nicolescu revine în orașul nașterii sale și formării din prima etapă a vieții cu mesajul optimist al coexistenței contradicțiilor într-o realitate care poate fi chiar a noastră.

Cristina Poterășoiu

* Biografia completă poate fi găsită la adresa

http://basarab.nicolescu.perso.sfr.fr/ciret/Notice/BNTitre.html
** Oglindanet este o revistă de informație și analiză cultural-religioasă coordonată de Cristian Bădiliță.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508