Începe Festivalul de film documentar „One World Romania”

feb. 17th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 13 – 18 martie 2012, Festivalul de film documentar „One World Romania”
aduce la Bucureşti filme despre revoluţii, mişcări sociale, activişti şi dizidenţi. Ele sunt grupate în două secţiuni: Secţia Revoluţii Online şi Secţia Activişti şi Indignaţi.

Printre “Activişti şi Indignaţi”, se numără tinerii din documentarul “The Real Social Network”. Regizorii filmului au participat ei înşişi la mişcările protestatare britanice din 2010-2011. Timp de 6 luni au avut acces la întâlnirile secrete ale unui grup de studenţi londonezi, care modificau sisteme de software, ocupau universităţi şi închideau bănci. Un portret proaspăt al noii generaţii a protestului, crescută în era virtuală.
Pornind de la acest film, One World Romania va organiza o dezbatere despre mişcările “Occupy” din întreaga lume, inclusiv despre varianta română din noiembrie 2011 – “Occupy Facultatea de istorie”.

Vor fi prezente şi cele două regizoare ale documentarului, Ludovica Fales şi Isis Thompson. Pe deasupra, festivalul va organiza o expoziţie ambulantă cu fotografii pe aceeaşi temă.

Unul dintre cele mai puternice şi actuale documentare din Secţia Revoluţii Online este “Rouge Parole”, semnat de Elyes Baccar. Primăvara Arabă a erupt în Tunisia, unde nimeni nu se aşteaptă, declanşând un cutremur politic care nu s-a încheiat încă. Filmul spune povestea revoluţiei tunisiene şi a răsturnării preşedintelui Ben Ali, într-o manieră emoţionantă. Regizorul şi producătorul tunisian Elyes Baccar va veni la Bucureşti în timpul One World România, pentru a discuta cu publicul românesc despre tranziţia dureroasă şi complicată a Tunisiei către democraţie. “Rouge Parole” va fi subiectul unui eveniment dedicat Primăverii Arabe şi va avea şi o proiecţie specială la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Un alt film inedit din Secţa Revoluţii Online – “Fragments of a Revolution” – vorbeşte despre protestele înăbuşite din Iran, izbucnite după alegerile controversate din 2009. Numele regizorului nu este cunoscut, pentru că l-ar pune în pericol… Timp de un an, exilaţii iranieni au urmărit “revoluţia verde” pe Internet – de la demonstraţiile din stradă până la aşa-numitele procese. Au încercat să-şi facă propria lor imagine a evenimentelor, pornind de la clipuri postate pe net şi de la mesajele electronice primite de la prieteni. “Fragments of a Revolution” a participat în multe festivaluri importante de film din întreaga lume şi a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Documentar la Miradas Doc şi pentru Cel mai bun Documentar despre democraţie la Festivalul de film de la Leipzig.

Număr de vizualizări :1063


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro