Fost agricultor, baritonul Vasile Chişiu debutează în “Rigoletto” pe scena ONB

feb. 2nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 8 februarie 2012, de la ora 19.00, baritonul Vasile Chişiu va debuta pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în rolul titular din opera “Rigoletto”. Din agricultor premiat la congrese internaţionale de profil, Vasile Chişu a devenit bariton aclamat pe scene internaţionale.

În anul 1996, Vasile Chişiu a fost desemnat cel mai tânăr fermier din Romania, premiu oferit de Fundaţia Fermier. Ulterior a fost invitat la diferite congrese internaţionale de profil, iar cel de la Bruxelles din anul 1997 i-a marcat începutul unei alte vieţi: “fiecare participant trebuia să-şi promoveze ţara, iar eu m-am îmbrăcat în costum naţional, am cântat cântece populare (deja aveam lansat un CD). Am cântat şi “O sole mio”, dar nu ştiam prea bine cuvintele, îl văzusem la televizor pe Pavarotti şi mi-a rămas în minte. La finalul melodiei, jurnaliştii de la televiziunea Rai 1 au venit la mine, au făcut o plecăciune şi mi-au spus: felicitări maestro! Apoi ceilalţi consileri europeni mi-au spus că eu trebuie să devin solist de operă, nu trebuie să-mi irosesc talentul. Şi aşa am făcut, la începutul anilor 2000 am renunţat la agricultură“, a declarat Vasile Chişiu.

Chiar dacă mărturiseşte că la vârsta de 20 de ani nu avea deloc cultura muzicală: “în acea perioadă nu recunoşteam notele muzicale pe portativ”, prin multă muncă, talent şi perseverenţă, succesul nu a întârziat să apară.

La insistenţele cântăreţei de muzică populară Lucreţia Ciobanu, Vasilie Chişiu a început să se pregătească pentru admiterea la Conservator alături de profesoarele Ana Stratulat şi Crina Popovici.
În anul 2006, Vasile Chişiu a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto. A obţinut bursa Socrates la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani, Italia şi a urmat studii de canto cu maeştrii Corneliu Fănăţeanu şi Eduard Tumagian.
A participat la cursuri de masterclass conduse de nume mari precum: Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Leontina Văduva, Constantin Zaharia, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu.

Din anul 2005, Vasile Chişiu este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi susţinut concerte în Germania, Lituania, Italia, Ungaria etc. Printre premiile pe care le-a obţinut se numără: Grand Prix oferit de regiunea Oder-Spree în cadrul cursurilor de Operă “Oper Oder Spree 2006” în Cetatea Beeskow, Germania; Premiul Fundaţiei Darcleè la Concusul Internaţional de Canto Hariclea Darcleè (Brăila).

Repertoriul baritonului cuprinde roluri precum: Enrico Ashton din “Lucia di Lamermoor”, Gasparo din “Rita” (G.Donizetti); Schaunard din “La Bohème”, Ping, Mandarinul din “Turandot”, Sciarrone din “Tosca” (G.Puccini); Der Heerrufer des Königs din “Lohengrin” (R.Wagner); Antonio din “Le Nozze di Figaro” (W.A. Mozart); Aroldo, Sicario, Domestico di Macbeth din “Macbeth”, Marchese D’Obigny, Baronul Douphol din “La Traviata” (G.Verdi) etc.

În acest spectacol mai debutează şi mezzo-soprana Sorana Negrea, în rolul Maddalenei.

Din distribuţia spectacolului “Rigoletto” fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Robert Nagy, Irina Iordăchescu, Pompeiu Hărăşteanu, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Florin Simionca, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Cristina Eremia, Adrian Ionescu.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Iurie Florea.

Număr de vizualizări :1747


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro