Filmele „La source des femmes” de Radu Mihăileanu şi „My Little Princess” de Eva Ionesco, nominalizate la Premiile César

feb. 3rd, 2012 | By | Category: Proiecte

Scenografa Viorica Petrovici a fost nominalizată la Premiile César, acordate de Academia Franceză de Film, la categoria „Cele mai bune costume”, pentru filmul “La source des femmes (Izvorul femeilor)”, în regia lui Radu Mihăileanu. “Cred că aici a fost câştigul meu, felul cum am reuşit să combin obiecte vestimentare dintre o lume folclorică şi una contemporană”, a spus Viorica Petrovici. Totodată, actriţa Leila Bekhti a primit o nominalizare la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru prestaţia sa din filmul „La source des femmes”. Lungmetrajul „My Little Princess”, semnat de Eva Ionesco, a primit două nominalizări la premiile César, la categoriile „cel mai bun film de debut” şi „cele mai bune costume” (Catherine Baba). Cea de-a 37-a gală de decernare a premiilor César va avea loc la Théâtre du Châtelet din Paris, pe 24 februarie 2012.

“La source des femmes (Izvorul femeilor)” de Radu Mihăileanu (Scenariu: Radu Mihăileanu şi Alain-Michel Blanc)

Filmările au avut loc într-un sătuc din Maroc, iar tema abordată de regizorul Radu Mihăileanu este condiţia femeii musulmane, dintr-o comunitate mică. Viorica Petrovici a trebuit să se ocupe de costumaţia a o sută de personaje, în general femei. “Am locuit 3 luni în Maroc tocmai pentru a încerca să gasesc ce era specific acestor femei ca le pun în evidenţă, că în fond erau îmbrăcate în hainele de zi cu zi. Am descoperit câte un detaliu pentru fiecare personaj: felul cum îşi lega şalul, un colaj dintr-un costum tradiţional cu unul contemporan. Cred că aici a fost câştigul meu, felul cum am reuşit să combin obiecte vestimentare dintre o lume folclorică şi una contemporană”. Despre sătucul din Maroc, scenografa a declarat: ”Lumea Marocului este foare colorată: un sat cu o imagine plastică coborâtă parcă din cele mai râvnite tablouri din lume, care dezvoltă o armonie perfectă între roşu şi verde”.
Artist plastic, scenograf de teatru, operă, balet şi film, profesor, doctor în spectacologie, Viorica Petrovici are o activitate impresionantă în domeniul artelor spectacolului. A realizat costume pentru mai multe producţii cinematografice de succes, româneşti şi internaţionale Le Concert (regia: Radu Mihăileanu), Tertium non datur (regia: Lucian Pintilie), Asfalt Tango (regia: Nae Caranfil). A realizat recent costumele premierei spectacolului Nabucco 12, în regia lui Alexandru Hausvater, producţie montată la Opera Naţională Româna Cluj-Napoca.
Pentru toată această activitate profesională a fost recompensată cu mai multe distincţii de prestigiu: Premiul pentru Scenografie pentru spectacolul „Politica” (regia: Silviu Purcărete) la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov (1982), Premiul UAP pentru Scenografie (1998). Placheta de argint Novisad (2001, cea mai importantă distincţie obţinută de România în domeniu), Premiul Criticilor Muzicali (2001). A mai obţinut premiul colectiv pentru filmul „Trahir” (regia: Radu Mihăileanu) în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Montreal (1994) nominalizare la Globul de Aur a echipei de creaţie a filmului „Le Concert” (regia: Radu Mihăileanu) în 2010 şi nominalizarea, în 2011, a peliculei „La source des femmes”, în aceeaşi regie, la Festivalul de la Cannes, Premiul GOPO pentru „Caravana cinematografică” (regia: Titus Munteanu). Este scenograf al Operei Naţionale Bucureşti din anul 1984, creând decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet.

„My Little Princess” de Eva Ionesco

Lungmetrajul „My Little Princess”, semnat de regizoarei Eva Ionesco, a câştigat şi premiile pentru „cel mai bun film”, „cea mai bună regie” şi „cea mai bună actriţă” (ex-aequo Isabelle Huppert şi Anamaria Vartolomei) la Festivalul de Film din Mumbai (India), în 2011. Regizoarea Eva Ionesco a primit premiul pentru regie – Silver Gateway.

Filmul prezintă povestea Evei Ionesco, fiica fotografei franco-române Irina Ionesco, care de la 5 ani a pozat pentru aceasta, ajungând muza mediului artistic parizian şi, la 11 ani, cel mai tânăr model care a apărut într-un pictorial nud în Playboy. Rolul mamei, Hanah Giurgiu, este interpretat de Isabelle Hupert, iar al fiicei – Violetta Giurgiu – de Anamaria Vartolomei.

Număr de vizualizări :1515


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro