Expoziţie de benzi desenate „Livia Rusz”, la Centrul Cultural al Ungariei

feb. 6th, 2012 | By | Category: Postcard

Joi, 9 februarie 2012, ora 18.00, la Centrul Cultural al Ungariei din București (str. Gina Patrichi nr. 8), va avea loc vernisajul expoziţiei de benzi desenate „Livia Rusz”. La eveniment, organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Centrul Cultural al Ungariei la Bucureşti, vor vorbi Marta Fazekas, secretar cultural al Centrului Cultural al Ungariei, Tania Radu, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, şi Alexandru Ciubotariu, curatorul expoziţiei. Vernisajul va fi urmat de un recital de pian susţinut de Cătălin Dima. Expoziţia dedicată Liviei Rusz va putea fi vizitată până pe 13 martie 2012.

Dintre cărţile ilustrate de Livia Rusz: O poveste cu un hobbit de J.R.R. Tolkien; Aventurile lui Mac și Cocofifi (serie de trei cărți) de Lucia Olteanu; Cipi, piticul uriaș de Fodor Sandor; Povești. Povestiri. Amintiri de Ion Creangă; Basme de Wilhelm Hauff; Cântăreţul Vrăjitor de Robert Browning.

Livia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD) a lucrat la revista pentru copii Napsugár din Cluj începând din 1958. În 1963 l-a creat, împreună cu scriitorul Fodor Sándor, pe cel mai cunoscut pitic din imaginarul româno-maghiar, Csipike/Cipi, iniţial personaj de BD, iar apoi personaj a cinci frumoase povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. La sfârşitul anului 1987 Livia Rusz s-a stabilit la Budapesta, unde, în anul următor, i-a apărut cartea de bandă desenată de mare succes Nem mind arany, ami fénylik (Nu tot ce străluceşte e aur), urmată de Miskati közbelép (Miskati intervine). Începând din 1998 colaborează cu scenaristul de benzi desenate și colecţionarul Kiss Ferenc. Împreună au creat povestea Prométheusz, a rosszmájú jótevő (Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele) si au publicat seria de aventuri ale lui Kalamajka (Kalamajka kalandjai) în revista Dörmögő Dömötör.

Începând din anul 1966, Livia Rusz a publicat benzi desenate şi în limba română, în revistele pentru copii Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, dar a semnat şi patru albume de benzi desenate şi peste 80 de cărţi bogat ilustrate la editurile Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă şi Garamond Junior. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu, a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi.

Număr de vizualizări :1562


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro