Dezbatere despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran și a lui Thomas Bernhard, la ICR Stockholm

feb. 9th, 2012 | By | Category: Postcard

Marţi, 14 februarie 2012, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o discuție despre pesimism, în viziunea lui Emil Cioran și a lui Thomas Bernhard. Dezbaterea pornește de la volumul „Den nödvändiga pessimismen. Klarsyn och svartsyn i dikt och tanke („Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri”)” de Johannes Ekman, apărut de curând la editura suedeză Carlsson Bokförlag. Lucrarea este un tratat despre istoria pesimismului în literatură şi se concentrează asupra operei lui Emil Cioran (descris de autor drept „probabil cel mai pesimist filosof al secolului XX”), dar și asupra scriitorilor Thomas Bernhard, Louis-Ferdinand Céline şi Fernando Pessoa. Volumul face referiri şi la alţi scriitori români, precum Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Marin Sorescu, Ioan Es. Pop şi Carmen Firan.

La discuția de la sediul ICR Stockholm va participa autorul cărţii, alături de tinerii scriitori Martina Lowden şi Andrzej Tichý. Actorul Christian Fex va interpreta texte ale scriitoriilor români mai sus-menţionaţi.

Johannes Ekman (n. 1946) este producător la Radiodifuziunea Suedeză, unde se ocupă de programul Poemul zilei. În cadrul acestei emisiuni au fost prezentați în ultimii ani, printre alții, Marin Sorescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop și Mircea Dinescu. Romanul „Pesimismul necesar. Viziuni sumbre în cuvinte şi gânduri” este al doilea său volum publicat.

Martina Lowden (n. 1983) este scriitoare și critic literar la cel mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A debutat în 2006 cu volumul autobiografic Allt („Totul”), primit cu entuziasm de presa suedeză. În prezent lucrează la al doilea roman. În noiembrie 2011 a fost interlocutoarea lui Mircea Cărtărescu pe Scena Internațională a Scriitorilor din orașul Göteborg, cu prilejul turneului suedez al acestuia, organizat de ICR Stockholm.

Andrzej Tichý (n. 1978) este scriitor suedez de origine cehă. A debutat în 2005 cu romanul Sex liter luft („Șase litri de aer”), pentru care a fost distins cu premiul pentru debut al publicației Borås tidning – unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru debutanți din Suedia. Cea de-a doua sa carte, Fält („Câmpul”), a apărut în 2008 și a fost nominalizată la Premiul Radiodifuziunii Suedeze pentru cel mai bun roman al anului. Andrzej Tichý a dialogat cu Mircea Cărtărescu în 2007, la centrul cultural Inkonst din orașul Malmö.

Număr de vizualizări :1532


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro