Anca Meiroşu, bursieră „Nicolae Iorga”, la Ateneo Veneto

feb. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 27 februarie 2012, începând cu ora 17.30, în Sala Tommaseo a prestigiosului Ateneo Veneto, Anca Meiroşu, beneficiara unei burse „Nicolae Iorga” de cercetare şi formare postuniversitară la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va face o prezentare a caracteristicilor basmului românesc şi a relaţiilor acestuia cu mitologia antică, considerând că ipostazele eroului Herakles/Hercule sunt exemplare pentru tema aleasă. Evenimentul de la Ateneo Veneto face parte din tradiţia IRCCU Veneţia, de a fructifica activitatea de cercetare şi creaţie a bursierilor „Nicolae Iorga”, prin desfăşurarea proiectelor propuse de către aceştia în cadrul stagiului de bursă.

Anca Meiroşu, care face parte din actuala generaţie de bursieri, a optat pentru tema „Ipostaze heracliene în basmele româneşti”, datorită preocupărilor în domeniul filologiei clasice şi al Antichităţii greco-romane.
Prelegerea sa de la Ateneo Veneto are ca scop familiarizarea publicului italian cu elemente de cultură şi civilizaţie românească, pornind de la premisa că basmele româneşti reiau, într-o formă transparentă, mitologeme antice (greceşti, importate ulterior de romani), aparţinând tezaurului comun de spiritualitate greco-romană moştenit de întreaga Europă. Insistând asupra elementelor comune miturilor antice şi basmelor româneşti, relatoarea va demonstra teza sa prin analiza ipostazelor pe care le-a dobândit în folclorul românesc unul dintre eroii principali ai mitologiei, Herakles/Hercule.
Acest adevărat exerciţiu de istorie a mitologiei şi folclor comparat va propune publicului şi o reflecţie de ordin general privind transformările pe care le suferă în societatea contemporană imaginea eroilor mitologici, inclusiv Hercule, datorate în principal procesului de „desacralizare” generat, de pildă, de desenele animate, reclame, cinematografie.

Anca Meiroşu este bursieră „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, în perioada 1 octombrie 2010 – 31 iulie 2012, în domeniul „literatură şi studii literare”, cu proiectul intitulat „Leopardi şi Antichitatea greco-romană”.

Colaborează de doi ani la revista „Convorbiri literare”, în cadrul rubricii „Antichităţi actuale”.  A absolvit „Colegiul Naţional Mihai Viteazul” din Ploieşti (profil umanistic, intensiv engleză). Între 2005 şi 2008 urmează cursurile „Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine”(secţia Italiană-Latină) şi obţine diploma cu teza Lògos divin şi lògos uman în Eneida. Tot în anul 2008 absolvă şi cursurile facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Culturale Europene la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti. Între 2008 şi 2010 finalizează cursurile masterului în Filologie Clasică la Universitatea din Bucureşti şi obţine diploma cu teza intitulată Tema Arcadiei literare în Antichitate şi în Renaşterea italiană.

Număr de vizualizări :1539


One Comment to “Anca Meiroşu, bursieră „Nicolae Iorga”, la Ateneo Veneto”

  1. Cami Pirvu spune:

    Felicitari, Ancuta!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro