„Purificare” de Sofi Oksanen

feb. 9th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom. Proză XXI”, a apărut volumul „Purificare” de Sofi Oksanen, în traducerea Adelei Victoria Korshin. Sofi Oksanen este cea mai importantă scriitoare finlandeză contemporană, volumul de faţă fiind tradus în 41 de ţări. Autoarea a fost recompensată cu peste 10 premii literare importante, între care şi prestigiosul Femina Etranger (2010).

Romanul „Purificare” construieşte o complexă drama de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice şi apoi din anii ’90, detaliind consecinţele pe care le au abuzurile şi violenţele unui regim represiv. Aliide Truu îşi trăieşte bătrâneţile în singurătate, la marginea unui sat depopulat, pregătindu-şi leacurile şi murăturile şi ascultând radioul, când în curtea ei apare peste noapte o fată necunoscută, vorbind o estoniană învechită, cu accent rusesc. Fata este o fugară, iar din gesturile nervoase şi speriate, din poveştile pe care le spune, Aliide recunoaşte în tânăra speriată o victima a unor violenţe ce-i evocă dureros traume asemănătoare, pe care, la rândul ei, a trebuit să le îndure şi să le tăinuiască pentru a rămâne în viaţă. Pe măsură ce Aliide şi Zara se apropie tot mai mult, legăturile dintre ele ies la lumină, dezvăluind amintiri reprimate şi conştientizarea unui rău ce continuă să facă victime mult timp după ce rădăcina sa a dispărut.

„Mărirea şi decăderea sunt temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul său, Purificare, o carte pe care nu v-aş recomanda s-o citiţi noaptea. Ea readuce în memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozăvii întâmplate în momentele de rătăcire ale lumii, şi spune povestea a milioane de oameni împinşi în mijlocul dezastrului, pentru a-şi găsi fericirea spulberată şi destinul aflat la nesfârşit în mâinile unor tirani. Întâmplările sunt văzute prin ochii a doi oameni înstrăinaţi – o bătrână ciudată şi o tânără răzvrătită şi traumatizată –, amănunt ce face efectul romanului cu atât mai puternic.” (The Economist)

„Un roman de o minunată subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.” (Kirkus Reviews)

„Diversitatea abordărilor romanului Purificare este şocantă. Firul narativ traversează marile teme ale umanităţii – ruşinea, trădarea, vina, ispăşirea – cu o seriozitate şi o complexitate a interpretării demne de marea literatură.” (Sanomat, Finlanda)

Număr de vizualizări :1331


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro