„Informaţia. O istorie, o teorie, o revărsare” de James Gleick

feb. 16th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Publica a apărut volumul „Informaţia. O istorie, o teorie, o revărsare” de James Gleick, în traducerea lui Dan Crăciun. „Alfabetul a fost o tehnologie fondatoare a informaţiei. Telefonul, faxul, computerul sunt doar ultimele inovaţii proiectate pentru păstrarea, manipularea şi comunicarea cunoştinţelor. Mobilierul nostru include iPoduri şi ecrane cu plasmă astfel încât vedem informaţia în prim plan. Dar ea a fost întotdeauna acolo, invadând şi lumea strămoşilor noştri… Fiecare dintre tehnologiile noi îşi scoate predecesoarele în relief. Pe termen lung, istoria este depozitarea de informaţie care devine conştienţa de sine.” (James Gleick)

Istoria informaţiei începe într-un timp profund diferit de al nostru, când fiecare gând şi fiecare rostire se risipeşte de îndată ce se naşte. De la invenţia scrierii şi alfabetelor până la mult timp neînţelesele tobe vorbitoare din Africa, Gleick mărturisește istoria tehnologiilor informaţiei care au schimbat însăşi natura conştiinţei umane.

De asemenea, el creionează portretele unor figuri cheie ce au contribuit la dezvoltarea inexorabilă a înţelegerii noastre moderne a informaţiei: Charles Babbage, bizarul inventator al primului mare computer mecanic; Ada Byron, sclipitoarea şi damnata fiică a poetului cu același nume; figuri precum Samuel Morse şi Alan Turing; şi Claude Shannon, creatorul teoriei informaţiei însăşi.

Număr de vizualizări :1717


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro