Finisajul expoziţiei „THE COUNTER REALIST” de Andrei Gamarţ, la Palatul Ştirbei

ian. 11th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 12 ianuarie 2012, ora 19:00, la Palatul Ştirbei (Calea Victoriei nr. 107, Bucureşti), va avea loc finisajul expoziţiei „THE COUNTER REALIST” de Andrei Gamarţ, curator: Adina Zorzini. Evenimentul este organizat de Galeria PROSPEKT şi Asociaţia Culturală OBLICA.

“În perioada cuprinsă între 15 decembrie 2011 şi 12 ianuarie 2012, galeria Prospekt în colaborare cu asociaţia culturală Oblica prezintă la Palatul Ştirbei, situat pe Calea Victoriei la nr. 107, un solo show ca o contra realitate: în cadrul proiectului The Counter Realist, artistul basarabean Andrei Gamarţ construieşte un storyboard al subconştientului propriu, în care perspectivele interioare prezintă o realitate invertită, în care gândurile trasează un univers colateral, iar visele descriu o poveste fără sfârşit despre viaţă şi artă. În această atmosferă bizară, ca de crepuscul, structurile interne ţin locul faptelor, realităţile alternative de dincolo de concret sunt teritoriul subiectului, iar experienţele personale modificatoare trecute şi viitorul auto prezis compun timpul reprezentării.

Aspectul general tenebros suprarealist al lucrărilor este dublat şi de instalaţia ca o scenografie interactivă pe care Andrei Gamarţ a conceput-o special pentru Palatul Ştirbei, prin care publicul este forţat să intre, la propriu, în viziunea onirică a artistului: folia neagră care acoperă suprafaţa de călcare şi, care indică traseele de vizitare în interiorul spaţiului expoziţional ranforsează şi susţine, astfel, dimensiunea realismului magic a întregului proiect.

Ansamblul de lucrări, subiectele lor complicate şi epica lor alambicată, titlurile lungi şi lirice, maniera de prezentare a acestora şi spaţiul ales pentru show-ul artistului (un monument istoric de secol 19), toate converg către noţiunea de contra realism, iar din acest punct de vedere, expoziţia lui Andrei Gamarţ reprezintă un contrapunct faţă de mainstream-ul artei contemporane româneşti, o contra poziţie în raport cu producţia de artă conceptuală sau de observaţie realistă împachetată în spaţii white cubesau locaţii postindustriale.

Dincolo de tema principală, aceea a realităţilor alterate, dar în relaţie strânsă cu demersul de autocunoaştere, de problematizare a sinelui, proiectul The Counter Realist prezintă, în egală măsură, rezultatele artei ca metodă prin care artistul îşi caută identitatea în cadrul existenţei umane şi, în cele din urmă, forma proprie de iluminare: din această perspectivă, expoziţia reprezintă jurnalul unui contra realist, un sinopsis al evenimentelor cruciale, fondatoare, care definesc sensul vieţii pentru Andrei Gamarţ.” (Adina Zorzini)

Număr de vizualizări :1185


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro