Conferinţa „Carmen Sylva: regina-poetă pe tronul României”, la ICR Berlin

ian. 19th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 26 ianuarie 2012, ora 19:00, la Institutul Cultural Român (Koenigsallee 20a, 14193 Berlin), va avea loc conferinţa „Carmen Sylva: regina-poetă pe tronul României. Literatură, legendă, muzică, pictură, mit”, avându-l invitat pe dr. Silvia Zimmermann (Mannheim). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

Ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul „Carmen Sylva. Uimitoarea regină Elisabeta a României” şi tradusă de Silvia I. Zimmermann a apărut în anul 2011 la Editura Ibidem, Stuttgart.

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate («Basmele de la Peleş») şi a compus cântecul de luptă „De pază pe Dunăre“, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor „Carmen Sylva“, pentru un renume mai bun al României în străinătate.

Silvia I. Zimmermann este din Sibiu/România, a studiat germanistică, istoria artei şi sociologie. A publicat numeroase articole despre Carmen Sylva.

Gabriel Badea-Păun (n. 1973, Sinaia, judeţul Prahova) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor „magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza «Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque»(2005).

Număr de vizualizări :1111


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro