„Tractatus Logico-Philosophicus” de Ludwig Wittgenstein

ian. 31st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas va apărea volumul „Tractatus Logico-Philosophicus” de Ludwig Wittgenstein, în traducerea lui Mircea Dumitru şi a lui Mircea Flonta, ediţia a II-a.

„Adevărul gândurilor comunicate aici mi se pare a fi intangibil şi definitiv. Sunt, aşadar, de părere că, în esenţă, am rezolvat problemele în mod definitiv. Şi, dacă nu mă înşel în această privinţă, atunci valoarea acestei lucrări constă în aceea că a arătat cât de puţin s-a realizat prin faptul că aceste probleme sunt rezolvate.
Scopul filozofiei este clarificarea logică a gândurilor.
Filozofia nu este o doctrină, ci o activitate.
O operă filozofică constă în esenţă din clarificări.
Rezultatul filozofiei nu sunt «propoziţii filozofice», ci clarificarea propoziţiilor.
Până şi atunci când toate problemele ştiinţifice posibile primesc un răspuns, problemele noastre de viaţă încă nu sunt câtuşi de puţin atinse. Desigur că în acest caz nu mai rămâne nici o întrebare; şi tocmai acesta este răspunsul.
Îndoiala poate exista doar acolo unde există o întrebare; o întrebare, doar acolo unde există un răspuns; iar acesta, doar acolo unde se poate spune ceva.“ (Ludwig WITTGENSTEIN)

„Să construieşti o teorie a logicii care să nu fie în nici un punct al său evident greşită înseamnă să realizezi o muncă de o extraordinară dificultate şi importanţă. După părerea mea, cartea domnului Wittgenstein are acest merit, ceea ce o face de neignorat pentru orice filozof cu preocupări serioase.“ (Bertrand RUSSELL)

Număr de vizualizări :3129


One Comment to “„Tractatus Logico-Philosophicus” de Ludwig Wittgenstein”

  1. […] ca atare pe “Enciclopedia Wikipedia” in numeroase studii filosofice si pe site-ul Humanitas care, chiar anul acesta (!), a publicat a doua editie a volumului „Tractatus […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro