„Tamoanchan şi Tlalocan – Topografie sacră în Mesoamerica” de Alfredo Lopez Austin

ian. 30th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Cultură şi civilizaţie”, a apărut volumul „Tamoanchan şi Tlalocan – Topografie sacră în Mesoamerica” de Alfredo Lopez Austin, în traducerea lui Liviu Popescu.

În viziunea aztecilor, au existat două locuri misterioase – Tamoanchan şi Tlalocan. Deşi sunt considerate importante din punct de vedere cosmologic, trimiterile la ele în mitologia aztecă rămân obscure. Miturile despre Tamoanchan îl descriu ca pe locul de obârşie al tuturor fiinţelor. Tlalocan, în schimb, era un paradis terestru situat în interiorul unui munte veşnic verde şi frumos, locul în care sălăşluiau oamenii care au murit prin înec, răpuşi de fulger sau de boală. Istoricii au încercat să înţeleagă şi să clarifice semnificaţia acestor două locuri din secolul al XVI-lea. Astăzi, cei care studiază religia vechilor mexicani încearcă să le găsească în sistemul cosmic, pentru a înţelege mai bine gândirea religioasă mesoamericană, dar sursele scrise cu privire la aceste două locuri sunt greu de înţeles. În Tamoanchan şi Tlalocan, Alfredo Lopez Austin oferă noi interpretări ale mitologiei aztece bazate pe surse istorice scrise, surse iconografice, şi credinţele indienilor moderni.

Număr de vizualizări :1290


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro