„Sfântul Pavel” de Arthur Darby Nock

ian. 10th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Fiat Lux”, a apărut volumul „Sfântul Pavel” de Arthur Darby Nock, în traducerea Cătălinei Gaidău. Lucrarea misionară a Sf. Apostol Pavel a avut o înrâurire profundă asupra omenirii timp de mai bine de optsprezece secole, iar scrierile şi gândirea sa au fost supuse unor cercetări atente de către generaţii întregi de exegeţi biblici. Chiar şi astfel, nimeni nu poate cuprinde în totalitate complexitatea chestiunilor implicate de interpretarea textelor pauline. Prezentul volum urmăreşte să înlesnească oricărui cititor o mai bună înţelegere a Sf. Pavel, atât ca om cât şi ca scriitor, în contextul timpului său.

„Cuvintele şi conceptele pe care Pavel le-a întrebuinţat de-a lungul misiunii sale au devenit ulterior obiectul controverselor dogmatice ale generaţiilor următoare. Cu precădere, semnificaţia pe care o parte din scrierile sale au avut-o pentru Martin Luther (în special, Epistola către Romani), ne determină să interpretăm o parte din lucrarea sa în lumina problematicilor ulterioare, mai aproape de modul nostru de înţelegere. Acesta nu este un fenomen unic. Unul dintre semnele unei remarcabile gândiri şi literaturi religioase este acela că amândouă sunt susceptibile de a avea atât de multe înţelesuri, uneori străine chiar de proprii lor autori. Generaţii întregi au citit Psalmii descoperind în ei o adevărată chintesenţă de evlavie, fără a fi preocupaţi de semnificaţia şi de contextele în care, de-a lungul secolelor, aceste poeme au fost scrise. Citite la cinci secole de la moartea sa, lucrările lui Platon au căpătat o semnificaţie religioasă diferită în mare măsură de cea cu care fuseseră investite iniţial. La fel stau lucrurile şi cu Pavel.”, a scris Cătălina Gaidău.

Număr de vizualizări :1291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro