„M. Blecher – un caz de receptare problematic şi spectaculos” de Ada Brăvescu

ian. 18th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte, în colecţia „ACME”, a apărut volumul „M. Blecher – un caz de receptare problematic şi spectaculos” de Ada Brăvescu.

„Studiul M. Blecher – Un caz de receptare problematic şi spectaculos este dedicat unui scriitor a cărui cotă valorică este astăzi foarte înaltă, fiind unul dintre cei mai promovaţi şi traduşi autori români. M. Blecher reprezintă un caz paradoxal, deosebit de controversat de receptare prin dinamica internă a parcursului receptiv şi prin durata necesară câştigării poziţiei de care se bucură în actualitate în panorama valorică a literaturii române. Pe parcursul a opt decenii de posteritate opera lui M. Blecher a avut de înfruntat interpretări şi valorizări deosebit de eterogene, a fost când ignorată, când redescoperită şi reactualizată, i s-au aplicat nenumărate etichete tipologice, a atins consacrarea, dar nu clasicizarea, însă şi-a păstrat constant caracterul de „caz” atipic şi problematic.
Din 1990 încoace, aproape de fiecare dată când s-a pus în discuţie problema canonului literar, a restructurării lui, a marginii care se substituie centrului, a revizuirilor estetice, a reactualizărilor şi a modelelor productive în contemporaneitate, numele M. Blecher s-a aflat în fruntea listei de exemple întotdeauna sub titulatura de caz straniu şi tulburător, dar niciun critic sau istoric literar nu s-a încumetat să configureze diagrama receptării operei lui şi să propună explicaţii pentru acest fenomen tulburător.”, a scris Ada Brăvescu.

Număr de vizualizări :1026


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro