spot_img

„De tine nu poţi scăpa!”

La Editura Homer, în colecţia „Mari personalităţi”, a apărut cartea de interviuri „De tine nu poţi scăpa. Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu”. Scriitoarea şi jurnalista Florina Zaharia a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro o recenzie la acest volum semnată de ea şi scriitorul Adi Secară, pe care o redăm integral:

„Poate cel mai important dar (sau har) pe care îl au marile personalităţi este acela de a ne inspira pe noi, ceilalţi, micile personalităţi…
Cartea de interviuri a Danei Potorac (De tine nu poţi scăpa, Ed. Homer, Galaţi, 2011), în fotografie lângă maestru, dovedeşte aceasta cu prisosinţă, cel intervievat, artistul plastic Nicolae Săftoiu (n. 28 martie 1935) rămânând în memoria noastră în primul şi în primul rând ca un om… fantastic, fastuos, formidabil, fenomenal, fabulos, frumos şi… firesc. Ca un adevărat zeu sau erou antic coborât printre noi.
Farmecul, colocvialitatea şi experienţa (artistică – e un foarte bun poet, dar şi cea din mass media) Danei Potorac (care ne convinge că N.Săftoiu este şi… el fermecător, nu numai „flamboiant”) contribuie la dinamismul discuţiei, totul transformându-se într-un dialog socratic sui generis sau, dacă vreţi, într-o piesă de teatru plină de învăţăminte, fără a fi moralizatoare.
Cartea este vie, vie, este un petbook dacă vreţi, a-i ţine-o tot timpul cu tine (nu mai vorbim de condiţiile grafice excelente): este prefaţată de Mihail Gălăţanu, un moto din Sfântul Augustin stă de gardă ( „Târziu te-am iubit frumuseţe, atât de veche şi, totuşi, atât de nouă!”) şi „indicaţiile scenice” ne reamintesc de o miraculoasă lume quasicehoviană (cu destui vecini greu de suportat însă), Dana Potorac scriind însă de fapt (în sugerata introducere pe care am numit-o cu „indicaţii”) un mic poem despre proprietatea familiei Săftoiu, undeva, într-una dintre inimile naturii (mai exact, în Lunca Gârtii): „Privind împrejurimile, mi-e limpede că Dumnezeu a trecut cel puţin o dată pe aici.”
Începutul propriu-zis e brusc, dar firesc, referindu-se la „mamă, tată, frate, copilărie”, satul de ţigani al naşterii, şcolile (unde iubirea de literatură a avut şi ea un rol important în formarea personalităţii) şi profesorii marcanţi…
Bref, volumul este o lecţie de viaţă. Subiectele de discuţie sunt variate: Adevăr, compasiune şi milă (se face o distincţie), copilărie şi copilăreală, relaţia cu Dumnezeu, Comunismul şi Tranziţia, femeile, calitatea de… afemeiat, Familia, Întâmplarea („Nu este nimic întâmplător!”), Înţelepciunea, Meşteşugul, Mediocritatea, Nobleţea, Omul Superior (se dă un exemplu: Alice Voinescu), Răutatea, Sinceritatea, Talentul, Stilul, Sinuciderea (care este privită ca un act de demnitate, p.190), Umorul, Ura şi Dispreţul…
De un interes aparte sunt paginile dedicate perioadei în care N.Săftoiu a colaborat cu Banca Naţională a României. De acolo aflăm, de pildă, că România este prima ţară din Europa care a folosit plasticul la fabricarea banilor (a treia din lume). Şi, printre alte altelea, cât de greu este să intri în interiorul Băncii Naţionale…
În ceea ce priveşte menţionata relaţie cu Dumnezeu, se mai şi supără pe El ( „Şi când aud că moare un copil, aici mă întâlnesc bine cu nen’tu Cioran, mă supăr pe Dumnezeu, nu înţeleg…”, p.53), dar important pare a fi „raportul de încredere”, faptul că a ajuns la „suprema încredinţare” (după cum îi spune exaltat un Vladimir Baranovski – p.88). Cert este că nu este o relaţie simplă sau o credinţă oarecare, mai există şi îndoieli, deoarece, „după ce treci prin budism, prin zen, după ce îl citeşti pe Lao Tzi, începi să vezi altfel divinitatea” (p.89). În ceea ce îi priveşte pe fundamentalişti şi bigoţi, îi consideră ca pe nişte obraznici care cred că deţin adevărul.
Apărând adevărul şi implicit sinceritatea, Nicolae Săftoiu recunoaşte că uneori întrece unele limite (p.27), dar probabil că de am fi mai mulţi ca să apărăm adevărul astfel, s-ar mai schimba câte ceva în bine în societatea noastră. De altfel, artistul recunoaşte, şi în acest sens; „Sunt mereu nemulţumit şi asta este cea mai mare mulţumire a mea” (p.84 şi coperta a IV-a).
În aproape altă ordine de idei, consideră că „Frica şi speranţa sunt la fel de absurde” (p.90). Că nu are nici un fel de certitudini, decât poate una: „Omul nu poate să trăiască decât în limitele astea, între bine şi frumos. Cum a călcat alături de poteca asta, sunt prăpăstii şi pe-o parte şi pe alta…” (p.178).
La certitudini am adăuga şi Familia, ţinând cont de faptul că de mai bine de 50 de ani, de câte ori cade prima zăpadă, se îmbrăţişează cu Doamna Cristina, căreia, în final, ţine să-i mulţumească, zâmbind, „nu atât pentru dragoste, cât pentru răbdarea” cu care l-a suportat.
Din când în când, în paginile cărţii, sunt inserate fragmente din jurnalul artistului (din care, probabil, am mai şi citat mai sus): „Azi – 8 februarie 2010 – m-am gândit la îngerul meu păzitor. Cui să-l las moştenire?”, reamintindu-ne de dragostea sa pentru literatură…
În final, sentimentul că toate aceste convorbiri pentru minte, suflet şi inimă vor continua…” (Florina Zaharia şi Adi Secară)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508