„1Q84” de Haruki Murakami

ian. 4th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Haruki Murakami”, a apărut cel de-al treilea volum al trilogiei „1Q84” de Haruki Murakami, în traducerea Iulianei Oprina şi Florin Oprina. „Haruki Murakami s-a instalat la conducerea literaturii japoneze: directă, cinică, stilizată până la detalii de mare fineţe, aflată la întrepătrunderea dintre cyberpunk, postmodernism şi detective fiction, proza sa străluceşte prin detaşare înţeleaptă şi stil ireverenţios.” (Los Angeles Times Magazine)

„Pe fundalul anului “1Q84”, al Sinfoniettei lui Janacek, Murakami construieşte un roman ca un labirint. “1Q84” se sprijină pe realităţile unei Japonii contemporane acordate la evenimentele din lumea întreagă, dar şi pe iluziile unei lumi fantastice. Cititorul, dacă reuşeşte să dezlege puzzle-ul, poate să aleagă între povestea funambulescă a dislexicei Fukaeri şi şovăielile epic-etice ale lui Tengo.” (The Japan Times).

Structura acestui volum urmează acum nu două, ci trei fire narative, care tind tot mai mult să se intersecteze. Se creează punţi, se oferă răspunsuri, dar sunt răspunsuri care doar deschid calea către noi întrebări. Cine este încasatorul care nu sună niciodată la sonerie, ci bate insistent în uşă, cerând să i se plăteasca taxa cuvenită? Cine se ascunde în noua crisalidă de aer? Se mai poate pleca din oraşul pisicilor?

„Trăim într-o lume falsă. Ne uităm la ştiri falsificate, luptăm un război fals şi ne lăsăm vieţile în mâinile unui guvern fals. În toată această imagine a falsităţii fără margini, reuşim să găsim şi o fărâmă de real. Aşa se face că păşim printr-un labirint de scene false, în care singurul lucru adevărat este dorinţa noastră de a comunica, de a ajunge la capăt.” (Haruki Murakami)

Număr de vizualizări :1320


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro