“Pariez pe Otilia Ţigănaş!”

ian. 5th, 2012 | By | Category: Postcard

Scriitorul şi jurnalistul Alexandru Petria a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un text critic de întâmpinare dedicat volumului “Femeia cu șapte pălării” de Otilia Țigănaș, carte ce va apărea la Editura Galaxia Gutenberg. Redăm integral textul scris de Alexandru Petria.

“Aflată la debut literar, Otilia Țigănaș- medic prozator- se autodescrie în nota de început a cărții “Femeia cu șapte pălării”, care trebuie să apară la Editura Galaxia Gutenberg. În loc de un CV standard, scriitoarea se dezvăluie incitant, la persoana întâi- ”Cine sunt eu, fără pic de ruj!”. Adică, vezi-doamne, cine este domnia sa, fără artificii!! Și totuși…gândi vulpoiul din mine… o urmă cochetă de ruj tot trebuie să fi avut prozatoarea fiindcă, altfel, doamna doctor ne trimitea exclusiv certificatul de naștere al domniei sale, parafa, niscai xerocopii după diplome și manuscrisul corect tehnoredactat. Nicidecum o istorioară romanțată, pe post de prezentare.
Ne spune Otilia Țigănaș: “Decideam să devin țăran cu acte în regulă, cu state vechi eu, orășean fanatic de la strămoșii mei geto-daci încoace! După o oarecare perioadă de adaptare, când am învățat regulile jocului pe pielea mea, m-am surprins asimilată satului de-abia atunci când, la oraș, mi se făcea milă de resturile de pâine și ciorbă aruncate la gunoi, iar eu știam ce grozavă găleată pentru porc s-ar putea face cu resturile acelea prăpădite prin tomberoane! A fost- cred- momentul când, sufletește, părăseam definitiv și fără regrete orașul”. Apoi, cu ruj sau fără, cum- necum, imprevizibila scriitoare-medic m-a obligat să-i citesc cartea până la capăt. Or nu asta intenționam, când i-am deschis manuscrisul! Vroiam doar să frunzăresc rapid, ca tot omul, ce o fi scris doctorița simpatică, cea care se dorește şi scriitoare.
Dar cartea „Femeia cu șapte pălării” m-a ținut cu sufletul la gură. Răsfoiam avid paginile (vorba vine- le-am citit în format electronic!), nu mă puteam opri…vroiam să aflu cum continuă poveștile, cum se termină, ce se va întâmpla cu eroii, cartea declanșa în mine o altă stare decât pentru evaluări critice. Declanșa o senzație oarecum amorțită: dorința neobosită de a citi fără oprire, până la capăt.
Atunci am simțit…am știut… ( și, probabil, istoria o va dovedi!) că am nimerit, fără să vreau, peste un talent autentic, ca un bulgăre de aur, căruia îi pot spune bucuros- “bine te-am găsit, confrate!”
Otilia Țigănaș şi-a structurat cartea “Femeia cu șapte pălării”- o culegere de proză scurtă- în două cicluri scrise în registru diferit:
“1. Din culisele micilor convulsii” – primul ciclu al cărții, cel al analizei psihologice – gelozie, adulter, prietenie, conicidenţe stupide, consternare, jaf la drumul mare, concubinaj…
“2. Din culisele marilor convulsii”- mozaicul satiric al vremurilor pe care- jenați sau nu de adevăr- tocmai le trăim!
Imediat după cavalcada psihologică a primului ciclu, m-am detensionat și m-a bucurat umorul acid, spumos, adesea foarte sec, al prozatoarei- medic, în încleștarea ei cu dobitocia cotidiană. Dobitocia individuală, apoi cea de grup, apoi cea națională. Am râs zgomotos, în câteva rânduri, la scene pentru care, probabil, se cerea mai degrabă să plâng…
Otilia Țigănaș constată acid ceea ce o înconjoară. Iar noi trebuie s-o citim…Totu-i să deschizi cartea, apoi te va magnetiza ea singură. Pariez pe Otilia Ţigănaş!”

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :3813


12 Comments to ““Pariez pe Otilia Ţigănaş!””

 1. Otilia Tiganastilia Tiganas spune:

  Ohh, Alexandru Petria, ce cronica onoranta! Doamne ce bine iti pica astfel de fraze…mai ales din gura specialistilor (din tasta lor!)…

 2. radu tuculescu spune:

  …volumul de proza al Otiliei a cistigat premiul intii la concursul festivalului international ARS MARIS, editia a V-a. Tin sa fac aceasta mica precizare. La concursul anterior a cistigat Stelian Muller cu un volum extrem de bine cotat. Ma bucur (mai ales ca sint oarecum „vinovat” de acesta aparitie..) ca deja inainte de a iesi pe piata, proza Otiliei place. Astept si…poezia!

 3. Otilia Tiganas spune:

  Radu Tuculescu, esti vinovat pentru aparitia cartii mele de proza, cu sentinta definitiva si irevocabila! Ma manca un pic tasta- sincera sa fiu- sa ma dau mare cu castigarea onorantului premiu al unui festival atat de prestigios…ARS MARIS…Dar…tot eu mi-am spus, apoi, ca un pic de modestie nu strica si am tacut. Sau strica? Radu Tuculescu, esti cel mai in masura sa ma inveti daca modestia e benefica sau paguboasa intr-ale scrisului- esti doctor in modestie!

 4. Mihaela Pop spune:

  Intr-adevar,d-na doctor prozator este o surpriza pentru noii ei confrati,nu atat pentru ca este inca un scriitor aparut in panoplie,cat,mai ales pentru ca este medic.Se vede clar asta din comentariul pana la urma magulitor al lui Alexandru Petria.Deci medicii nu sunt numai acei ciubucari,fara suflet,…..Ia uite,frate,asta stie sa scrie!Si nu si-a mai luat ochii de pe ecran!
  Otilia,ai „trecut coperta”,ai atras atentia circumspectilor!
  Felicitari!

 5. Otilia Tiganas spune:

  Interesanta/ciudata plimbarea mea printre confrati- (doctori, apoi scriitori, apoi doctori, apoi…). O experienta bizara! O ador!
  Mihaela- crede-ma pe cuvant! ( Mihaela Pop îmi este o dragă colegă, tot medic de familie)- scriitorii iubesc si respecta medicii. Enorm! Deja ma oboseau! Eu veneam timid langa ei, intrebandu-ma cum naiba sa-mi permit sa ma alatur tagmei lor, iar raspunsul scriitorilor, afland ca sunt medic, era onorant! Parerea non-medicilor romani despre medici, nu este ceea ce scrie presa! Atat Radu Tuculescu cat si Alexandru Petria, prozatori de marcă, de invidiat de catre mine, ambii mi-au sugerat ca impactul perspectivei unui medic asupra adevarurilor, in proza, este minunat! Veneam din Hășmaș, de la poalele muntilor Codru Moma- capăt de linie- iar primirea scriitorilor a fost de o caldura pe care…o uitasem. Asadar la intretaierile noastre bune/rele, printre politici si bani, mai avem puterea de a iubi pur si simplu! Petria este un om pe care nu l-am vazut in viata mea! Pur si simplu…ne-am iubit reciproc scrierile, cu diferenta ca el este profesionist, ca asta face, iar eu cant fara partitura. Nu cunosc notele si portativul, doar simt vioara cuvantului! Repet, experienta plimbarii printre lumi este extraordinara!

 6. Otilia, de la tine astept romanul…!

 7. PS. Pentru ca acest volum de proza este un certificat ca ai talent, fara doar si poate.

 8. aura spune:

  acceasi de demult din facultate dar parca mai subtila ,parca mai profunda , parca mai intelegatoare ;ti-a priit facerea trotuarului conditiei umane mai ales la tara;ma bucur pentru tine !

 9. Geo Marcu spune:

  Domnule Petria, ai stiut, ca si altadata, sa faci cititorii curiosi. Acum multi se indreaba cum sa gaseasca aceasta carte.

 10. Sa apara si se rezolva.

 11. Dan spune:

  Bravo Otilia!Astept sa organizezi distribuirea cartilor cu autograf prin posta/curier,ori(de ce nu?) la o necesara lansare de carte la una din librariile centrale din Capitala. 🙂
  Deocamdata mostrele trimise pe lista lui Coby le-am printat si le-am citit cu incantare in familie.
  Te asteptam sa ne faci o vizita cand vii la Bucuresti pt.emisiunea de la B1TV!

  Danut.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro