“Holocaustul în literatura de ficţiune şi de specialitate”, dezbatere la ICR Stockholm

ian. 13th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 25 ianuarie 2012, la ICR Stockholm va avea loc o discuţie despre abordarea temei “Holocaustului în literatura contemporană de ficţiune şi de specialitate”. Vor participa scriitorii Hédi Fried, Elisabeth Åsbrink, Steve Sem-Sandberg – laureat al Premiului Marin Sorescu, şi Kaj Schueler. În deschiderea programului, actorul Christian Fex va citi o selecţie din “Jurnalul” lui Mihail Sebastian, tradusă special pentru această ocazie de Inger Johansson. “Jurnal 1935–1944”, publicat la 40 de ani după moartea autorului, a fost deja tradus integral în mai multe limbi, printre care engleză, franceză şi germană. Evenimentul marchează Ziua Holocaustului în Suedia, stabilită pe 27 ianuarie, în memoria eliberării lagărului de la Auschwitz.

Toţi cei patru invitaţi sunt autorii unor volume despre Holocaust, la care însă s-au raportat din perspective diferite. Hédi Fried este originară din România şi supravieţuitoare a Holocaustului, în timp ce Kaj Schueler a scris din perspectiva părinţilor săi, refugiaţi din Germania nazistă. Steve Sem-Sandberg şi Elisabeth Åsbrink au scris despre aceeaşi temă fără a avea vreo experienţă personală legată de aceasta, motiv pentru care presa suedeză a pus sub semnul întrebării legitimitatea lucrărilor lor. Cu toate acestea, ele au câştigat cea mai importantă distincţie literară suedeză, “Premiul August”, în 2009 şi 2011, la categoriile ficţiune şi non-ficţiune.

Număr de vizualizări :1219


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro