“Dicţionar de artă. Forme, tehnici, stiluri artistice”, coordonator Mircea Popescu

ian. 17th, 2012 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Polirom, în “Colecţia de artă”, va apărea volumul “Dicţionar de artă. Forme, tehnici, stiluri artistice”, coordonat de Mircea Popescu, ediţia a II-a. Volumul va apărea şi în ediţie digitală. Contribuitori: Irina Cios, Călin Demetrescu, Viorica Dene, Liviu Lăzărescu, Hortensia Masichievici, Adina Nanu, Ion Panaitescu, Amelia Pavel, Carmen Răchiţeanu, Tereza Sinigalia.

Apărut într-o primă ediţie în două volume, în 1995 şi 1998, Dicţionarul de artă este singurul de acest fel din lexicografia autohtonă. Dicţionarul selectează şi defineşte formele, materialele, tehnicile şi stilurile artistice din mai toate domeniile artei, de la pictură, sculptură şi grafică la arhitectură şi arte decorative, şi cu referire la toate perioadele istorice. Problemele practice (ce ţin de procedee şi tehnici) şi cele teoretice (conceptele esteticii) sînt circumscrise cu aceeaşi rigoare şi efort documentar. Definiţiile au formulări concrete, precise, spaţiul acordat acestora depinzînd de importanţa subiectului. Explicaţiile multora dintre termeni sînt însoţite de schiţe, desene tehnice şi reproduceri. Volumul este realizat de un grup de istorici şi critici de artă, muzeografi şi artişti plastici, fiind adresat elevilor şi studenţilor de la liceele şi universităţile de artă, precum şi publicului intelectual interesat de artă.

MIRCEA POPESCU, critic de artă, traducător, a fost profesor doctor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (actuala Universitate Naţională de Artă). Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia critică.

Număr de vizualizări :4063


One Comment to ““Dicţionar de artă. Forme, tehnici, stiluri artistice”, coordonator Mircea Popescu”

 1. LIVIU LAZARESCU spune:

  Buna ziua,
  fiind unul dintre autorii dictionarului de arta, banuiesc ca e o scapare faptul ca pana astazi, 21 iulie 2015 NU am primit nici un exemplar cuvenit din cartea reeditata de dumneavoastra in 2012.
  Astept raspunsul dumneavoastra in cel mai scurt timp.
  cu respect,
  Liviu Lazarescu
  0741699706

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro