“Bokia” de Ovidiu Pecican

ian. 27th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte, a apărut romanul “Bokia” de Ovidiu Pecican.

„Aşa ni se înfăţişează Bokia (oraşul, lumea) şi Bokia (romanul): un joc literar cu miez ori – ca să mai fac o trimitere la înaintaşul ardelean – o „jucărea” modelată şi asamblată cu formidabilă poftă ludică şi cu nedomolit aplomb scriptural. În gen „minor”, deci prefăcîndu-se că n-are mari obligaţii, prozatorul preia observaţiile istoricului şi ale analistului social şi le răstoarnă în contrautopia urbei decăzute, în fond iubite, în conformitate cu declaraţia finală: „Bokia, oraşul meu visat, mâncat pe pâine şi, la nevoie, regurgitat”…
Romanul lui Ovidiu Pecican se aşează de drept, ca piesă de bravură, în amintita zonă eroi-comico-satirică a tipologiei noastre literare.” (Ion Bogdan Lefter)

Ovidiu Pecican s-a născut la 8 ianuarie 1959 la Arad. Este absolvent al Fa­cultății de Istorie-Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi doctor în istorie din 1998. În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Ovidiu Pecican este coautorul (împreună cu Sorin Mitu, Lucia Copoeru, Virgiliu Țârău și Liviu Țârău) a două manuale de istorie, pentru clasa a XI-a și a XII-a, apărute la Editura Sigma în 1999 şi aprobate de Ministerul Educației Naționale, primul fiind interzis ulterior în școlile din România. Este, de asemenea, realizator de emisiuni TV.
Debutul său publicistic a avut loc în 1978 în Flacăra roșie din Arad. Debutul editorial al lui Ovidiu Pecican a avut loc câţiva ani mai târziu, în 1985 în antologiile „Gustul livezii, O planetă numită anticipația și Romanul românesc în interviuri”. Este autor a numeroase studii istorice, volume de critică şi istorie literară, volume de proză scurtă, piese de teatru, traduceri. Romanele sale „Eu şi maimuţa mea”, „Razzar”, scris împreună cu Alexandru Pecican şi „Imberia” au apă­rut în 1990, 1998 şi 2006. În ce priveşte studiile istorice este recunoscut în special pentru viziu­nea sa mai puţin sentimentală asupra istoriei României.

Număr de vizualizări :2123


2 Comments to ““Bokia” de Ovidiu Pecican”

  1. laurentiu spune:

    Am citit cartea. E tare haioasa. Au fost pasaje unde am ras cu lacrimi.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro