Istoricul şi criticul literar Marian Popa dezbate “Problematica literaturii române în lume”

dec. 4th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 7 decembrie 2011, ora 17:00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Bdul. Dacia nr. 12, Bucureşti), va avea loc conferinţa susţinută de istoricul şi criticul literar Marian Popa, intitulată “Problematica literaturii române în lume”. Evenimentul face parte din seria de conferinţe organizate de Muzeul Naţional al Literaturii Române.


Marian Popa a frecventat în perioada 1952-1955 şcoala Medie Tehnică de Mecanică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1958 a absolvit Liceul seral „Grigore Preoteasa” al uzinelor „Electromagnetica” din Capitală. Între 1955-1961 va îndeplini diferite slujbe: manipulant de materiale şi macaragiu la o fabrică de gheaţă, frezor şi rabotor la secţia de sculărie a Uzinelor „Autobuzul” din Bucureşti. În 1966 va absolvi Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, fiind reţinut ca asistent al Catedrei de literatură universală şi comparată a aceleiaşi facultăţi. În 1971 devine doctor în filologie. Între 1973-1974 beneficiază de o bursă Humboldt în R.F. Germania (Stuttgart), iar între anii 1983-1987 este lector de limba şi literatura română la Universitatea din Köln. La expirarea contractului se decide să rămână în Germania Federală, deşi autorităţile îi refuză statutul de azilant politic.
În România, Marian Popa s-a făcut cunoscut mai ales prin publicarea unui Dicţionar de literatură română contemporană (1971), urmat în 1977 de o nouă ediţie (mult extinsă), receptată diferit de critică, unii reproşându-i preocuparea pentru micile detalii biografice ale autorilor prezentaţi. Se remarcă prin publicarea Istoriei literaturii române de azi pe mâine ( ediţia întâi 2001, ediţia a doua 2009).

Număr de vizualizări :1948


2 Comments to “Istoricul şi criticul literar Marian Popa dezbate “Problematica literaturii române în lume””

  1. Ion nel spune:

    In Romania s-a facut cunoscut prin foarte multe carti de specialitate/de calitate: CALATORIILE EPOCII ROMANTICE, HOMO FICTUS, COMICOLOGIA, FORMA CA DEFORMARE, basca DICTIONARUL, basca romanul, destul de subversiv, CALATORIE SPRINCENATA. Dar al sau OPUS MAGNUM va ramine ISTORIA LITERATURII ROMANE DE AZI PE MAINE, foarte documentata, foarte cumpanita, foarte doxata, cu mult superioara incropirii semnate de Nicolae Manolescu sau cartii lui Alex Stefanescu.

  2. Luka Lukici Meletiev spune:

    O lectura de capatai, ce mai! Marian Popa: auctor completamente incorect politic, deie-i zeii in continuare sanatate, verva si spirit cu adevarat critic! Doar regretatul Cornel Mihai Ionescu s-ar fi putut incontra cu dumnealui pe bune. Sau, dintre francofoni, Alain Soral ori belgicii Michel Collon + Bricmont. DIXI ET SALVAVI ANIMULAM MEAM BLANDULAM AC VAGULAM.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro