„Amintiri” de Zoe Cămărășescu, lansat la ICR

dec. 9th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 14 decembrie 2011, ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), va avea loc lansarea cărții „Amintiri” de Zoe Cămărășescu, (Editura Ponte, 2011). Lucrarea va fi prezentată de Dan C. Mihăilescu și Radu Ioan Tudorache, editor. Lansarea va fi urmată de proiecția unor imagini inedite din colecţia autoarei.

Volumul „Amintiri”, semnat de Zoe Cămărășescu – fiică a lui Zoe Bengescu, doamnă de onoare a Reginei Elisabeta – oferă o perspectivă asupra României de la finalul secolului XIX și din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitățile evocate în carte figurează Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, și George Enescu, prieten al familiei. Autoarea a scris cartea pentru cei doi fii ai săi şi nu a intenţionat niciodată să o publice.

„Față de actuala domnie a vulgarității, prostiei, fărădelegii și mârlăniei (post)comuniste, lumea Bucureștilor lui Carol I și Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé și Ulysse de Marsillac, I.C. Brătianu și Marghiloman, P.P. Carp și Eugeniu Carada, Titu Maiorescu și Mitiță Sturdza, orașul Expoziției de pe dealul Filaret din 1906, în România Peleșului, Cotrocenilor și «trenurilor de plăcere» către Sinaia «anilor nebuni», adică de pe la 1900 până la Marele Război – ne covârșește cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic și cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simț, al eleganței, rafinamentului hedonist, cultului slujirii și ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt: o Românie aristocratică, emanând înțelepciune, temeinicie statală, armonie socială (cel puțin până la 1907…), elan constructiv și măsură în toate.“ (Dan C. Mihăilescu)

Număr de vizualizări :2192


One Comment to “„Amintiri” de Zoe Cămărășescu, lansat la ICR”

  1. Burileanu D. spune:

    Intrebare: Editia de fata este aceeasi cu varianta „Amintirilor” publicate mai acum cativa ani de „VItruviu” ?

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro