„Prolegomenele inimii” de Eugeniu Nistor

dec. 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia „colecţia „Poeţii iubirii”, a apărut volumul „Prolegomenele inimii” de Eugeniu Nistor.

„…Poetul este un iubitor al naturii, care a greşit secolul şi a rămas cu nostalgia naturii în mijlocul vieţii trepidante din marile oraşe moderne(…) Pare descins printre noi dintr-un paradis vegetal, în care starea de spirit dominantă o reprezintă bucuria de a trăi. El păstrează această stare de spirit chiar şi în plin vacarm citadin, având acea invulnerabilitate pe care o asigură întotdeauna candoare…” (Alex Ştefănescu)

„Lirica nostalgică a lui Eugeniu Nistor este beatificată şi vede peisajul cu religiozitate, cu fior şi evlavie. Poetul umblă prin peisaje sacre şi trăieşte din reveria amintirii lor. (…) Reveria regresivă se electrizează de nostalgii, dar ea bate mai degrabă spre iconografie decât spre fotografie. Devoţiunea ardelenească ridică, fireşte, plaiul la condiţia paradisiacă…” (Al. Cistelecan)

„Poet elegiac şi, în bună măsură, contemplativ, Eugeniu Nistor recurge la comuniunea cu adâncurile, cu originarul, dintr-o nevoie a echilibrului afectiv şi ontologic, aspiraţia elegiacă spre «paradisul pierdut» al cunoaşterii poetice făcându-se ecoul unei ţinute retractile în faţa demoniei civilizaţiei moderne…” (Iulian Boldea)

Număr de vizualizări :1383


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro