„Opere III. Molly. Malone murind. Nenumitul” de Samuel Beckett

dec. 12th, 2011 | By | Category: Eveniment

La Editura Polirom, în seria dedicată laureatului Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1969, Samuel Beckett, a apărut volumul „Opere III. Molly. Malone murind. Nenumitul”, traducere de Gabriela Abăluţă, Constantin Abăluţă şi Ileana Cantuniari. „Căci degeaba îmi istorisesc poveşti, în fond n-am încetat nici o clipă să cred că sunt cel ce trăieşte viaţa, aerul, pământul, chiar în zilele bogate în mărturii contrare.” (Samuel Beckett)

„Beckett, iată unul dintre cei mai optimişti scriitori din câţi cunosc. În spatele ritmului de recviem al blasfemiilor sale, se află adevărata dragoste faţă de om. În plus, ce scrie el e adevărat: fiecare frază e scrisă ca şi când ar fi fost trăită.” (The New York Times Book Review)

„Molloy” este o carte în care «ceea ce se exprimă» încearcă să ia forma liniştitoare a unei poveşti, şi cu siguranţă nu este o poveste fericită, nu doar prin ceea ce spune, lucru care este infinit lamentabil, ci pentru că nu reuşeşte să-l spună. Acest rătăcitor, căruia îi lipsesc deja mijloacele de a rătăci, se învârteşte etern în jurul unui ţel obscur, disimulat, mărturisit, disimulat iarăşi, un ţel care are pe undeva legătură cu mama lui moartă, însă mereu pe cale de a muri, o legătură care, tocmai pentru că o abordează de la începutul cărţii, îl sorteşte să rătăcească necontenit în jurul ei, în stranietatea a ceea ce se disimulează şi nu vrea să fie arătat.” (Maurice Blanchot)

Număr de vizualizări :1835


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro