„O scenă din viaţa unui pictor călător” de Cesar Aira

dec. 21st, 2011 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom. Proză XXI”, a apărut volumul „O scenă din viaţa unui pictor călător” de Cesar Aira, în traducerea Ilenei Scipione. Cesar Aira este considerat cel mai prolific şi mai apreciat prozator argentinian al momentului.

Romanul are în centru un pictor din secolul XIX, Johan Moritz Rugendas, născut în Germania şi cunoscut datorită pânzelor sale ce înfăţişează scene din America de Sud şi America Latină. Fascinat în cea mai mare măsură de Argentina, el se străduieşte să capteze „misteriosul vid ce se întinde dincolo de linia orizontului”. Temerara sa călătorie în lumi exotice îl face să înfrunte capriciile naturii, lupta din care de-abia iese cu viaţă. Aira surprinde cu măiestrie experienţa unică a artistului şi trăirile lui la limită.

„O scenă din viaţa unui pictor călător” este o meditaţie asupra actului reprezentării şi a metodelor pe care le folosim pentru a studia şi a imortaliza lumea din jurul nostru. O lucrare istorică, estetică şi deopotrivă o meditaţie despre fragilitatea corpului şi despre felul în care îşi poate susţine el forţa ideilor, romanul lui Aira este o performanţă memorabilă.” (The Los Angeles Times)

„Personajul cărţii este pictorul peisagist Rugendas, care înregistrează febril în creion o lume a paradoxului, vegheată îndeaproape de Aira. Rugendas admiră landourile enorme şi molcome, care parcurg distanţa dintre un sat şi altul în câteva generaţii: viaţa pare să se măsoare în ere geologice …” (Juan Villoro)

Număr de vizualizări :1376


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro