„Melcul de povârniş”, cel mai bun roman al fraților Strugaţki

dec. 12th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Paralela 45, în Colecţia Ficţiune Fără Frontieră, a apărut volumul „Melcul de povârniş” de Boris şi Arkadi Strugaţki. Volumul se află la prima transpunere în limba română, în versiunea excelentului traducător Valerian Stoicescu, semnatar şi al altor traduceri remarcabile din opera fraţilor Strugaţki, şi este urmată de o postfaţă a scriitorului Liviu Radu, un bun cunoscător al fenomenului science-fiction.

“Melcul pe povârniş” este considerat în mod unanim de critică şi de public drept cel mai bun roman al fraţilor Strugaţki. Popularitatea sa a crescut şi mai mult în urma acuzaţiilor aduse regizorului James Cameron, creatorul Avatarului, de către fanii celor doi scriitori ruşi, că s-ar fi inspirat din această scriere în realizarea blockbusterului său. Însă cele două creaţii n-au nimic în comun, în afara unei asemănări de decor, după cum a arătat chiar Boris Strugaţki într-un interviu recent şi după cum vor putea descoperi cititorii înşişi încă de la primele pagini. Nimic din optimismul şi rezolvările factice ale producţiilor hollywoodiene nu se regăseşte în acest roman. Ba dimpotrivă: scris în 1965, adică în perioada imediat următoare aşa-numitului dezgheţ, perioadă în care autorităţile sovietice reveniseră la practici staliniste, romanul este marcat de un pesimism adânc în ce priveşte soarta speciei umane. Dar nu şi de fatalism, căci nota în care se încheie romanul este una ce lasă o scânteie de speranţă.

Număr de vizualizări :1418


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro