„Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – Florile dalbe”, la Muzeul Naţional al Satului

dec. 8th, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 9– 11 decembrie 2010, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (Şoseaua Kiseleff nr. 28-30, Bucureşti), se organizează „Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – Florile dalbe”. Evenimentul este prilejuit de Sărbătorile de iarnă şi îşi propune să revitalizeze obiceiurile şi datinile din satul de altă dată.

Festivalul va începe vineri, 9 decembrie 2011, ora 12.00, iar la ora 17.00, în sala „Gheorghe Focşa”, va fi vernisată expoziţia “Masca. De la ritual la spectacular”, un periplu prin lumea jocurilor cu măşti specifice Moldovei, zonă bogată în semnificaţii, culoare şi mister. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 ianuarie 2012.

În cadrul „Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – Florile dalbe”, se va desfăşura un workshop cu titlul: „Funcţiile măştii în Europa (rituri funerare, folclorice etc.). Salvgardarea tradiţiilor populare şi a folclorului.”

Workshop-ul face parte din etapele proiectului european IMMASK (Muzeele şi Patrimoniul Imaterial. Focus pe obiceiurile cu măşti din Europa, înscris în Programul Cultural al Comisiei Europene), iniţiat de Muzeul Internaţional al Carnavalului şi al Măştii din Binche, Belgia în parteneriat cu muzee din Italia, Sardinia, Germania şi România.

Organizatorul şi iniţiatorul proiectului este Muzeul Internaţional al Carnavalului şi al Măştii din Binche (Belgia) iar partenerii sunt: Muzeul Măştii Mediteraneene din Mamoiada  (Sardinia, Italia), Muzeul Carnavalului din Bad Durrheim (Germania), Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti (România) şi Muzeul Internaţional al Măştii din Abano Terme (Italia).

La acest workshop şi-au anunţat prezenţa specialişti din toate ţările participante la proiectul IMMASK şi vor prezenta lucrări legate de tradiţiile şi funcţiile măştilor în Europa.  Lucrările workshop-ului vor avea loc în zilele de 10 şi 11 decembrie 2011, la Sala Multimedia a Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Evenimentul se bucură de sprijinul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi este un bun prilej de a cunoaşte preocupările muzeelor, precum şi tradiţiile legate de jocurile cu măşti din fiecare ţară participantă în proiect.

Număr de vizualizări :2208


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro