„Eminescu, structurile fantasticului narativ” de Nicolae Ciobanu

dec. 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia „Mari scriitori români”, a apărut volumul „Eminescu, structurile fantasticului narativ” de Nicolae Ciobanu.

„Fără a rivaliza cu poezia în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea interpretărilor, totuşi, proza narativă a lui Eminescu a intrat şi ea definitiv în atenţia spiritului critic. Momentul de răscruce (ce-i drept, ivit destul de târziu), fără îndoială, este acela marcat de monumentala exegeză Opera lui Mihai Eminescu (1934-1936) de G. Călinescu, la care se adaugă, cu perfectă îndreptăţire, acela marcat de foarte importanta lucrare Arta prozatorilor români (1941) de Tudor Vianu. Într-un fel sau altul, declarat sau nu, tot ce se înscrie în bibliografia critică referitor la proza narativă a scriitorului, dincolo de viabilitatea în sine a textelor în cauză, se revendică de la cele două surse pe care nu ezităm a le considera primordiale”. (Nicolae Ciobanu)

Număr de vizualizări :1821


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro