spot_img

Scriitorul Marian Drăghici, invitat la “Scriitori la TRADEM”

Vineri, 18 noiembrie 2011, ora 17:00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a Municipiului Craiova, invitatul întâlnirilor literare „Scriitori la TRADEM” îl va avea invitat pe poetul Marian Drăghici. Evenimentul poartă titlul “Negresa din Ierusalim”. Moderator: Nicolae Coande, iniţiator al acestui proiect cultural. Invitaţi: Andreea Suchici (vioară) şi Mircea Suchici (violoncel).
“Tensiunea profetică a poemelor e întreţinută nu numai de entuziasmul vizionar şi de impetuozitatea în concret a imaginaţiei, ci şi de şansa dată poemului de a fi o scală iluminativă. Poezia lui Marian Drăghici e un limbaj de convertire, un limbaj ce suferă, într-un proces gradual, agresiunea prezenţei divine. Ea devine o cale revelatorie şi se înscrie între limbajele tari, contopindu-se cu rugăciunea. Poetul nu e un habotnic, nu bate toată ziua mătănii şi nu recită acatiste, dar are vocaţia iluminării. Poezia e un discursiv persuasiv al divinităţii, iar poetul ascultă înfiorat această persuasiune clandestină care se ridică din propriile versuri.” (Al. Cistelecan)

Marian Drăghici este în prezent redactor şef-adjunct al revistei „Viaţa Românească”. A fost unul dintre poeţii tineri remarcaţi de Marin Sorescu în ambianţa cenaclului „Ramuri” condus de acesta în anii ‘80. A primit premiul pentru volum în manuscris al revistei „Ramuri” pentru volumul în manuscris Paharul cu raze, în 1985, alături de Doina Pologea (proză) şi Marius Ghica (eseu). Iniţiat de Marin Sorescu, anume pentru a „forţa” debutul editorial al tinerilor afirmaţi în paginile revistei, premiul, acordat în cadrul festiv al Zilelor Ramuri, la care participau scriitori de elită din toate generaţiile, de prin întreaga ţară, nu i-a impresionat defel pe funcţionarii editoriali de la Editura „Scrisul Românesc”. În 1988 i-a apărut la Editura Cartea Românească volumul Despre arta poetică (titlul iniţial, Descriere după altă natură, a fost respins de cenzură).
În februarie 1991, în cadrul unui „schimb cultural” de două săptămâni cu Uniunea Scriitorilor din URSS, vizitează Moscova, Suzdal, Vladimir, experienţă care-i inspiră poemul titular al volumului Partida de biliard din pădurea rusească, inclus/comentat de Ion Mircea în antologia Ocolul lumii în 80 de poeme. Participare la Festivalul Internaţional Serile de Poezie, Struga Macedonia, 1995, cu amplul poem Lunetistul tradus în macedoneană de Lidija Dimkovska. Din iniţiativa KulturKontaktAustria publică volumul bilingv Licht, langsam/Lumină, încet – versiune în limba germană de Florica Madritsh Marin (Wieser Verlag, Klagenfurt, 2004). Bursier în programul „Writers in residence” (2004/2005). Lecturi cu public, în 2004, la Bank Austria Creditanstalt, Central Bibliothek Austria (în deschiderea Zilelor României la Viena) şi, în 2005, la Institutul Cultural Român din Viena.
Iniţiază colecţia de poezie Ins-Urgent, în care a antologat/prefaţat volume de Vasile Petre Fati (Zidul şi pălăria), Paul Aretzu (Urma lui Uriel), Ioana Crăciunescu (Maşinăria cu aburi), Rodian Drăgoi (Lumină de mireasă).
Volume publicate: Despre arta poetică, 1988; Partida de biliard din pădurea rusească, 1995; Lunetistul, 1996; Lunetistul & cocoşul de tablă, 1996; HARRUM cartea ratării, cu postfaţă (Romanticul în postmodernism) de Al. Istelecan, 2001; Licht, langsam…/ Lumină încet… – Aus dem Rumänischen von Florica Madritsch Marin. Gedichte. Edition Zwe, Klagenfurt Wieser Verlag, 2004, 93 p. Negresa, Ed. Vinea, 2005.
Premii: Premiul revistei Steaua la Festivalul Lucian Blaga (1980); Premiul Ramuri (1985, 2004); Premiul revistei Tomis şi al Filialei Dobrogea a USR (1989, 1996); Premiul Frontiera Poesis (1997); Premiul revistei Convorbiri literare (2004); Premiul Naţional pentru Poezie Serile la Brădiceni (2006), Premiul Virgil Mazilescu (2009); Premiul revistei Argeş (2010).
Prezent în antologiile: O mie şi una poezii, antologie de Laurenţiu Ulici, Editura Du Style, Bucureşti, 1997, Poezia română actuală , antologie de Marin Mincu, Editura Pontica, 1998, Antologia poeziei române de la origini până azi, de Dumitru Chioaru şi Ioan Radu Văcărescu, Editura Paralela 45, Piteşti, 1998, Gefährliche Serpentinen (Serpentine periculoase), Rumänische Lyrik der Gegenwart, Edition Druckhaus, 1998, Flightbook/Rumänien, Herausgegeben von Lojze Wieser und Ernst Hilger, Wieser Verlag, Klagenfurt, 2007.

Număr de vizualizări :1500

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508