Revista „Interlitq” pune bazele unei campanii de promovare a literaturii române contemporane

nov. 7th, 2011 | By | Category: Proiecte

Revista online “International Literary Quarterly” (www.interlitq.org), cunoscută şi ca Interlitq, va publica pâna la sfârşitul lui 2011 o serie de scriitori români din literatura contemporană, în cadrul unei campanii de promovare a literaturii române contemporane.

Peter Robertson, preşedintele Corporaţiei Interlitq, cu sediul în New York, va călători la Bucureşti, în luna care vine, pentru a se întâlni cu Lidia Vianu, profesor doctor de literatura contemporană britanică la Universitatea Bucureşti şi directorul CTITC – Centrul pentru Traducerea şi Interpretarea Textului Contemporan. Ea face parte din cei 160 de redactori colaboratori ai revistei „Interlitq”. Cei doi scriitori vor pune cap la cap o strategie de promovare a literaturii contemporane româneşti. Prin intermediul revistei, proza şi poezia autorilor contemporani vor fi prezentate cititorilor din întreaga lume, atât în engleză cât şi în română.

Sunt cu siguranţă conştient de imensul talent literar ce continuă să vină din România, dar trebuie să recunosc că am citit doar câţiva autori români, cum ar fi Dan Lungu, Norman Manea şi Bogdan Popescu. Ştiu că Interlitq a publicat până acum doar un singur scriitor român, Răzvan Voncu – lector doctor la Catedra de Literatură Română, Universitatea din Bucureşti şi deţinătorul premiului pentru Critică şi Istorie Literară oferit de Academia Română. Opera lui Voncu a constat în traducerea poemului “Volta” de Richard Berengarten. Dar acum suntem pe cale de a remedia aceasta lipsă de publicaţii româneşti, în cadrul proiectului literar pe care l-am început”, a declarat Peter Robertson.

În timpul în care Peter Robertson va fi în România, la începutul lunii aprilie, va susţine conferinţe literare atât la Bucureşti cât şi la Cluj şi Iaşi. Scopul întâlnirilor este de a cunoaşte cât mai mulţi scriitori de primă mână şi de a intra în contact cu evoluţia lor artistică, formata departe de centrul de greutate a marilor oraşe.

Număr de vizualizări :2574


2 Comments to “Revista „Interlitq” pune bazele unei campanii de promovare a literaturii române contemporane”

 1. bookaholic spune:

  sunt ceva neclaritati in stire:
  1. spuneti ca Peter Robertson va veni in Romania luna urmatoare, de unde reiese ca e vorba de decembrie. Pentru ca la final sa vorbiti de luna aprilie ” În timpul în care Peter Robertson va fi în România, la începutul lunii aprilie”.

  2. Sa fie vorba oare de inceputul lui Aprilie 2012? Poate pana la sfarsitul lui 2012 va fi posibila si declaratia ca: „va publica pâna la sfârşitul lui 2011 o serie de scriitori români din literatura contemporană”. Daca in decembrie, la sfarsitul lui 2011, abia ajunge in Romania, cand mai sustine conferinte, cand ii mai publica?

  Astept raspuns, altfel nu se intelege nimic.

 2. admin spune:

  Vor fi două întâlniri: prima, în decembrie 2011, o întâlnire de documentare, și a doua, în aprilie 2012, când va fi pus în practică ce se va conveni în decembrie 2011. Mulțumim de interes!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro