Magda Cârneci şi Simona Sora, invitatele „Literaturii de azi”

nov. 6th, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 7 noiembrie 2011, ora 20.00, Magda Cârneci şi Simona Sora sunt invitatele emisunii „Literatura de azi”, TVR Cultural. Moderator: criticul literar Daniel Cristea-Enache. Producător Carmen Dăncescu.


Volumul “FEM” (Editura Cartea Românească, 2011) reprezintă pentru criticul literar Daniel Cristea-Enache punctul de pornire al dialogului cu poeta, publicista şi criticul de artă Magda Cârneci. „Este o carte mai ciudată, şi proză realistă şi experienţă vizionară, care m-a urmărit obsesiv multă vreme şi care s-a cerut scrisă cu orice preţ, în ciuda a nenumărate piedici şi amânări. Dar cartea nu e nici confesiune şi nici doar romanul unei poveşti de dragoste ratate, deşi are elemente de acest fel, ci e un cocktail de genuri literare, care relatează întâmplări stranii şi trăiri dintre cele mai intime legate de creşterea întru feminitate”, mărturiseşte autoarea.
Prefaţa volumului este semnată de Simona Sora, care consideră “FEM” „cartea cărţilor de până acum ale scriitoarei, în egală măsură o carte a iluminării şi una a revelaţiei realului”.

Debutul editorial al Simonei Sora a fost cu un volum substanţial, “Regăsirea intimităţii” (Editura Cartea Românească, 2008; Premiul pentru Debut al revistei „Observator Cultural”), în care operează cu două concepte: intimitatea şi corpul. „Ele devin hârtia de turnesol pentru două segmente ale literaturii române, decupate istoric – modernismul interbelic şi postmodernismul anilor ‘90 – într-un demers amplu, cu o fastă componentă comparatistă.” (Adriana Babeţi)
O altă temă de discuţie este prezenţa culturală românească la recent încheiata ediţie a Târgului de Carte LIBER din Spania. România, ţara invitată de onoare în 2011, a participat la Târgul de la Madrid cu un stand spectaculos (coordonat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român şi realizat de o echipă de arhitecţi condusă de Şerban Sturdza şi Pierre Bortnowski), precum şi cu numeroase evenimente care au constituit un veritabil simultan cultural românesc.

Număr de vizualizări :1932


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro