Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coşovei, Marian Drăghici şi Garbis Dedeian, la „Serile de poezie şi muzică“ de la MNLR

nov. 10th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 11 noiembrie 2011, de la ora 18.00, în Cafeneaua „La Muzeu” din Bucureşti (Bdul Dacia nr 12), în cadrul evenimentului „Seri de poezie şi muzică la Muzeul Naţional al Literaturii Române”, poeţii Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coşovei şi Marian Drăghici, împreună cu muzicianul Garbis Dedeian, vor susţine un recital public. Poetul Dan Mircea Cipariu va citi poeme inedite din volumul „Singurătatea vine pe Facebook”, în curs de apariţie la Editura Brumar, iar Traian T. Coşovei din noul său volum „Jurnalul morilor de vânt”. Intrarea este liberă.


Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010 şi 2011 proiectul MARATONUL DE POEZIE ŞI JAZZ. În 2011, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010.

Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, asociaţie care a organizat, printre altele, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală, ediţia a III-a, 29 martie-27 aprilie 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti,www.experimentalproject.ro, 4X4. Instalaţia de cARTE – http://4×4project.blogspot.com/. EURO CULTURART deţine o galerie dedicată tinerilor artişi vizuali europeni – Atelier 030202 – www.atelier030202.blogspot.com – coordonată de graficianul Mihai Zgondoiu.

Traian T. Coşovei s-a născut la 28 noiembrie 1954 în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. Membru fondator al Cenaclului de Luni. Debut în presa literară: 1978, în revista România Literară. Debut editorial: 1979, la Cartea Românească. Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1980). Din 1996 lucrează la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), Departamentul Relaţii Publice şi la publicaţia Museion, înfiinţată de el şi editată de M.N.L.R. În anul 2002 înfiinţează Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 participă ca redactor pentru limba engleză la realizarea C.D.-ului Mihai Eminescu. În 2003 este coordonator editorial al site-ului www calendarnichita.ro, dedicat Anului Nichita Stănescu. Din 1998 iniţiază la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reuneşte personalităţi marcante ale culturii române contemporane. Premii: Premiul Uniunii Scriitorilor, 1979; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1994 pentru volumul Bătrâneţile unui băiat cuminte; Marele Premiu ,,Ion Vinea”, 1996; Premiul Academiei ,,Carpatica”, 1996; Premiul Academiei Române pentru poezie, 1996; Premiul Internaţional ,,Nichita Stănescu”, 2000 ; Autorul anului 2002 – premiu decernat de A.P.L.E.R. pentru volumul de poezie Vânătoarea pe capete ; Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Ofiţer, 2004 ; Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de poezie Greva căpşunelor; Premiul pentru jurnalism literar al revistei Tomis, 2005 ; Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de critică literarăPoeţii marilor oraşe, 2008. Pe lângă multe alte volume, publică, la Editura Vinea, în anul 2000, alături de Dan Mircea Cipariu, volumul „Mahalaua de azi pe mâine”.

Marian Drăghici (n. 25 februarie 1953 Osica de Sus) este un poet, publicist şi editor român. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 12 ianuarie 1990. Debutează în presa literară, decembrie 1972, în Steaua şi Luceafărul, cu pseudonimul Marian Luca. În 1988, îi apare la Cartea Româneascăvolumul Despre arta poetică (titlul iniţial, Descriere după altă natură, a fost respins de cenzură).. Tradus, pentru reviste sau antologii colective, cu grupaje de poeme în germană, engleză, franceză, macedoneană, albaneză, spaniolă. Până la Revoluţie, publică poezie şi recenzii în reviste ca Steaua, Ramuri, Tomis, Transilvania, Viaţa Românească (poeme citite de Virgil Ierunca la Europa Liberă). În 1983, depune la Cartea Românească, pentru debut, volumul Descriere după altă natură, cu o prefaţă de ştefan Augustin Doinaş.Preşedinte al secţiei de poezie din Asociaţia Scriitorilor Bucureşti (2001-2005). Între 2002-2005, secretar general de redacţie la săptămânalul Ziua literară, în paginile căruia scrie Cronica Cenaclului Uniunii Scriitorilor din România şi Poşta redacţiei. Din 2006, secretar general de redacţie, apoi redactor şef-adjunct, al revistei Viaţa Românească (fondată la 1906), editată de Uniunea Scriitorilor şi Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate. Membru în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor şi în Comisia de validare (2006-2009).

Garbis Dedeian s-a născut la 24 aprilie 1959, în Bucureşti. Studii: Liceul de muzică nr.1 (pian), Şcoala Populară de Artă (clarinet) şi studii de compoziţie şi orchestraţie cu Richard Bartzer.
Debutează în 1977, în cluburile de jazz din capitală: Mihai Eminescu şi Ateneul Tineretului, conduse de Mihai Berindei. În 1984 este desemnat de critica de specialitate din ţară ca fiind tenorul numărul doi al ţării, după regretatul Dan Mândrilă. Revista internaţională Jazz Forum îl numeşte «The Young Lion» al saxofonului în România, iar directorul Festivalului de Jazz din Gottingen, Germania, scria într-un articol: «Recitalul lui Dedeian a fost unul dintre cele mai bune din cadrul Festivalului de la Costineşti». Din 1990 Garbis Dedeian începe să susţină concerte şi peste hotare şi tot în acest an înregistrează cu fratele sau Capriel Dedeian (chitarist, compozitor) albumul cu muzica armenească «Carun-Carun».

Număr de vizualizări :1751


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro