„Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent” de Cristian Preda

nov. 1st, 2011 | By | Category: Eveniment

De curând, la Editura Polirom, a apărut, în colecţia „Opus. Ştiinţe politice”, volumul „Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent” de Cristian Preda. Aventura adeseori extremă a românilor cu ciclurile electorale, întrerupte brutal de dictatură, este descrisă de nu mai puţin de 101 alegeri.

„Nimeni nu cunoaşte mai bine şi mai profund decît profesorul Cristian Preda aventurile spaţiului electoral românesc din ultimele aproape două sute de ani. Înarmat cu o redutabilă cultură comparativă, atent la detalii, dar şi la semnificaţiile de lungă durată ale diverselor momente istorice explorate, autorul ne oferă un fascinant şi indispensabil manual interpretativ al vieţii politice româneşti de la debutul modernităţii democratice şi pînă astăzi.” (Vladimir Tismăneanu)

Cristian Preda, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, a publicat după anii ’90 mai multe volume despre evoluţia gîndirii politice româneşti, dintre care amintim: Modernitatea politică şi românismul, 1998; Occiden­tul nostru, 1999; Staulul şi sirena. Dilemele unui marxist român, 2002; Contribuţii la istoria intelectuală a politicii româneşti, 2003); despre istoria liberalismului (Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938‑1960, 2000; Liberalismul, 2003; Mic dicţionar de gîndire politică liberală, 2004); despre sisteme electorale şi politica românească (Tranziţie, liberalism şi naţiune, 2001; România postcomunistă şi România interbelică, 2002; Partide şi alegeri în România postcomunistă, 2005; Regimul, partidele şi sistemul politic din România, 2008 – în colaborare cu Sorina Soare; Eseuri politice, 2009).
La Polirom a publicat în 2010 volumul Introducere în ştiinţa politică. A tradus, de asemenea, în română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent.

Număr de vizualizări :1308


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro